Hoe ontstaat een bloedneus?

De neus is rijkelijk van bloedvaten voorzien. Zowel langs de zijkanten van de neus als tegen het neustussenschot, een stuk kraakbeen dat de twee neus-helften van elkaar scheidt, liggen vele bloedvaatjes. De aanwezigheid van zoveel bloedvaten heeft een functie. Bloed voert de lichaamswarmte aan en met deze warmte kan de lucht die via de neus wordt ingeademd, verwarmd worden voor ze de longen bereikt. De bloedvaatjes kunnen door iedere directe beschadiging kapot gaan en omdat de bloedstroom naar de neus zo groot is, kan er met een bloedneus tamelijk veel bloed verloren gaan.

De plaats bij voorkeur voor het ontstaan van neusbloedingen is het voorste gedeelte van het neustussenschot, het zogenaamde vlakje van Kiesselbach. Dit is bijzonder rijk voorzien van haarvaten, de kleinste bloedvaatjes.

De meest voorkomende oorzaken voor neusbloedingen zijn neuspeuteren, een klap op de neus en te hard snuiten. Ook grote temperatuurschommelingen kunnen bij hiervoor gevoelige mensen bloedneuzen doen ontstaan. Bij afwijkingen in de stand van de neus of het neustussenschot kunnen er gemakkelijker bloedingen optreden.

Hoe ontstaat een bloedneus

In sommige gevallen kan een bloedneus het gevolg zijn van een onderliggende oorzaak. De bekendste hiervan is hoge bloeddruk, meestal gepaard gaande met aderverkalking. Als de druk te hoog is, kan een van de starre vaatjes open springen. Maar ook stollings-stoornissen van het bloed door een bloedziekte of een overmatig gebruik van anti-stollingsmedicijnen kunnen neusbloedingen veroorzaken.

Als iemand dus regelmatig op onverklaarbare wijze een neusbloeding krijgt, doet hij er goed aan zijn huisarts te raadplegen. Deze kan dan de bloeddruk opnemen en eventueel wat nader bloedonderzoek laten verrichten.

De beste manier om een neusbloeding te stelpen is het dichtknijpen van de neus tussen duim en wijsvinger en dan bij voorkeur tegen het harde gedeelte van de neus. Hierdoor worden de bloedvaatjes dicht gedrukt en krijgt het bloed de gelegenheid te stollen. Wanneer de bloeding eenmaal gestopt is moet het snuiten van de neus enige uren achterwege blijven aangezien het stolsel anders gemakkelijk weer stuk kan gaan. Het heeft geen zin om bij een neusbloeding het hoofd naar achteren te leggen. Het enige wat hiermee bereikt wordt, is dat het bloed de keel in loopt en dat is niet zo’n plezierige gedachte. Het leggen van een koud voorwerp in de nek heeft ook weinig uitwerking op de bloeding. Deze kan wel verminderen door iets koels op de neus te leggen, omdat de bloedvaatjes hierdoor samentrekken, waardoor de bloeding minder hevig wordt.

Als de bloeding hevig is en niet wil stoppen kan de dokter eventueel een speciaal soort tampon in de neus stoppen die dan de bloedende vaatjes dicht kan drukken. In het uiterste geval moet de slagader die naar de neus loopt onderbonden worden; maar dat is gelukkig maar hoogst zelden nodig.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Christ van Amelsfort

    Dankjewel voor de informatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips