Waarom kun je pijn niet in herinnering oproepen?

Het is onmogelijk om pijn die opgehouden is nadat de pijnprikkel verdwenen is, weer op te roepen. De gevoelens die bij de pijn naar boven kwamen, herinnert iedereen zich gemakkelijk. Sommige mensen maken hiervan gebruik bij de opvoeding van hun kinderen door ze pijnlijk te straffen wanneer ze iets verkeerd doen. (In sommige gevallen werkt dit. Het kind herinnert zich hoe ongelukkig het was toen het geslagen werd en zal daarom dingen die niet mogen, voortaan laten. In andere gevallen zal het kind echter zo kwaad en agressief worden, dat slechts het tegendeel wordt bereikt.)

Natuurlijk leren we allemaal van pijn. Als iemand een keer zijn hand gebrand heeft, zal hij in het vervolg het contact met vuur mijden. Als je je hoofd eens goed aan de post van een lage deur hebt gestoten, zal je bij iedere volgende deur automatisch bukken.

pijn niet in herinnering

Veel vrouwen willen meer dan één kind, alhoewel ze het er allemaal over eens zijn dat een bevalling een uiterst pijnlijke gebeurtenis kan zijn. De samentrekkingen van de baarmoeder en de persweeën kunnen erg hevig en uitputtend zijn, maar ze worden vaak toch niet als zodanig ervaren, omdat een prettige gebeurtenis, n.1. de geboorte van een kind, hier tegenover staat.

Blijkbaar kan pijn intens zijn, maar toch aantrekkelijke aspecten hebben. (Sommige seksuele handelingen kunnen tegelijkertijd pijnlijk en opwindend zijn. Overheerst het laatste aspect, dan wordt het geheel toch als positief ervaren.) Beloning speelt in het geheel dus een belangrijke rol. Een vrouw die echt een kind wil, heeft de pijn van de bevalling ingecalculeerd. Een goede voorbereiding op de bevalling door zwangerschapsgymnastiek en ademhalingsoefeningen kan helpen om de pijnlijke weeën goed op te vangen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips