Hoe kan het oog kleuren onderscheiden?

Het oog is een miniatuurcamera die in veel opzichten lijkt op een fotocamera. De film in een fotocamera is te vergelijken met het netvlies van het oog. Het netvlies bevat de eigenlijke lichtgevoelige cellen. Er zijn twee soorten, beide vernoemd naar de vorm: staafjes en kegeltjes. De kegeltjes zijn de kleurwaarnemers. Ze komen in drie soorten voor, die elk een verschillend lichtgevoelig pigment (kleurstof) bevatten: rood, groen en blauw. De signalen die de kegeltjes uitzenden worden doorgestuurd naar de hersenen, die dus niet alleen de juiste proporties van het beeld, maar ook de kleur bepalen.

Zo is het netvlies in staat ongeveer 160 kleuren plus ‘wit’ te onderscheiden. Maar er is een groot verschil tussen de film in een fotocamera en het netvlies. Een film is op elk punt even gevoelig, het netvlies kent daarentegen één punt van maximale gevoeligheid, en ieder ander punt is minder gevoelig naarmate het verder van dat eerste punt is gelegen. Dit belangrijke punt op het netvlies heet de ‘fovea centralis’, letterlijk de ‘centrale kuil’. Het kleuronder scheidingsvermogen is ook het best ontwikkeld in de fovea.

Hoe kan het oog kleuren onderscheiden

De hoeveelheid en de kwaliteit van het licht bepalen mede welke kleurnuance we zien. Het is bijvoorbeeld bekend dat wanneer het donker wordt de roodlichtgevoelige kegeltjes van het netvlies het eerst uitvallen. Een rode tulp in het gras wordt dan een zwarte tulp in een blauwig groen grasveld. De blauwlichtgevoelige kegeltjes vallen het laatst uit. Daarna zien we alles echt grijs. We zijn op zo’n moment eigenlijk kleurenblind.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips