Wat is de oorzaak van bibberen?
Wat is de oorzaak van bibberen? Waarom komt het vooral voor bij bepaalde ziektes, zoals de ziekte van Parkinson?
De werking van de spieren is zeer ingewikkeld. Een spier is opgebouwd uit een groot aantal spiervezels die vrijwel nooit allemaal tegelijkertijd samentrekken. Ze wisselen elkaar af in fracties van seconden. De spieren spannen pas aan wanneer zij daar via een zenuw een elektrische boodschap voor krijgen. Deze boodschap is meestal afkomstig van de hersenen, maar kan in het geval van een reflex ook rechtstreeks uit het ruggenmerg komen. Op iedere elektrische boodschap volgt automatisch een samentrekking. De spieren reageren volgens de zogenaamde ‘alles-of-niets-wet’: als de elektrische boodschap sterk genoeg is, volgt er een reactie, is deze te zwak dan gebeurt er niets. Een tussenweg bestaat niet.
Naast de boodschappen die resulteren in spierbeweging, gaan er voortdurend vanuit de hersenen nog andere signalen naar de spieren. Deze zorgen ervoor dat de spieren een bepaalde basisspanning hebben. Als hier iets mee mis is, zoals bij de ziekte van Parkinson, kunnen er trillingen ontstaan.
Spierbewegingen kosten veel energie. Deze energie wordt vrijgemaakt door de verbranding van suiker. Hiervoor is veel zuurstof nodig, die via de bloedbaan naar de spieren gevoerd moet worden. Een hormoon dat hierbij een belangrijke rol speelt is het adrenaline, dat door de bijnieren gemaakt wordt. Het wordt ook wel het ‘fight or flight’ (= vechten of vluchten)-hormoon genoemd. Wanneer iemand in een gevaarlijke situatie komt, wordt er erg veel adrenaline gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het hart krachtiger en sneller gaat samentrekken, waardoor veel bloed naar de spieren gestuurd wordt. Het lichaam wordt er als het ware op voorbereid om te vechten of te vluchten. De spieren kunnen dan over voldoende brandstof beschikken.
Na een hevige emotie kan iemand geweldig gaan bibberen. In dit geval is de adrenalinespiegel van het bloed ook sterk verhoogd. De bibberreactie komt waarschijnlijk tot stand via de hersenen. Het rillen van de kou heeft weer een andere oorzaak. Als de thermostaat in de hersenen constateert dat het binnenin te koud wordt, worden er opdrachten gegeven aan de spieren onder de huid om zich snel samen te trekken. Hierbij komt altijd veel warmte vrij. Als een auto rijdt wordt de motor immers ook warm? Door het snel achter elkaar samentrekken van de spieren ga je bibberen en eventueel ook met de tanden klapperen. Het lichaam blijft hierdoor echter lekker op temperatuur.
Bij de ziekte van Parkinson produceert een deel van de hersenen te weinig van een bepaald hormoon, het dopamine. De basisspanning in de spieren is hierdoor niet goed. Het gevolg hiervan is dat de spieren continu kleine bewegingen maken, wat te zien is als trillen.
Bij een over-actieve schildklier bestaan ook onwillekeurige fijne spierbewegingen, met name in de hand. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij het vasthouden van een kopje.
Tot slot kent vrijwel iedereen de trillende bewegingen van een alcoholist. Deze trilbewegingen ontstaan bij onthouding van alcohol en verdwijnen onmiddellijk weer door alcohol te drinken. Beter is het om dan helemaal met alcohol drinken op te houden, dan verdwijnt na verloop van tijd het bibberen namelijk ook weer.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.