Epiduraal abces

Klachten en verschijnselen:
Oorpijn of pijn in de neus met pusuit vloed.
– Niet aflatende hoofdpijn.
– Koorts, misselijkheid en braken.
– Pijn in de rug.

Alarmerende verschijnselen:
– Gedaald bewustzijn.
– Toenemende spraakstoornissen.
– Toenemende gevoelsstoornissen, krachtsverlies of verlamming van één lichaamshelft of beide benen.
– Epileptische aanvallen.

Een epiduraal abces is meestal het gevolg van een infectie met bacteriën, waardoor zich pus ophoopt tussen het buitenste hersenvlies (dura mater) en de botten van ruggengraat of schedel (de epidurale ruimte). Soms dringt de infectie het botoppervlak binnen. Ook kan de infectie door de hersenvliezen heen dringen en uitmonden in een subduraal abces (ophoping van pus tussen het harde hersenvlies en het spinnewebvlies), een hersenabces of een hersenvliesontsteking.

Epidurale abcessen kunnen voortkomen uit infecties van de bijholten, de oren of de holten in de slaapbeenderen achter de oren. Ook verwondingen van het hoofd kunnen er de oorzaak van zijn dat bacteriën de schedel binnendringen. Soms worden bacteriën vanuit een infectie elders in het lichaam via het bloed naar de epidurale ruimte vervoerd. Abcessen in de ruggengraat kunnen voortkomen uit een steenpuist op de huid, een infectie in longen of buikholte of een infectie na operatie.

Epidurale en aanverwante abcessen zijn tegenwoordig betrekkelijk zeldzaam, om dat door veelvuldig gebruik van antibiotica vele infecties in een vroeg stadium beheerst worden. Chronische bijholte- en oorontstekingen zijn de voornaamste risicofactoren.

Diagnose. Net als een hersenvliesontsteking kan een epiduraal abces op twee manieren veroorzaakt worden. De bacteriën kunnen rechtstreeks de epidurale ruimte binnendringen of via het bloed naar de epidurale ruimte versleept worden vanuit een infectie elders in het lichaam. Er kunnen zich in ernst toenemende hoofdpijn en rugpijn ontwikkelen, gepaard gaande met koorts en gevoeligheid op de plaats van de infectie. Als het abces groter wordt, kan het druk op het ruggenmerg of de hersenen gaan uitoefenen, hetgeen pijn en functieverlies tot gevolg heeft.

De diagnose epiduraal abces ligt voor de hand als een infectieziekte gevolgd wordt door de bovengenoemde verschijnselen. De arts zal waarschijnlijk een röntgenfoto, MRI-onderzoek of een CT-scan van hoofd of ruggengraat aanvragen voor de diagnose.

Hoe ernstig is een epiduraal abces? Als een epiduraal abces niet onmiddellijk behandeld wordt, kan het ernstige schade aan het zenuwstelsel veroorzaken of zelfs tot de dood leiden. Onmiddellijke behandeling leidt meestal tot volledig herstel.

Behandeling. Geneesmiddelen. De arts zal de patiënt onmiddellijk intraveneus (direct in de bloedbaan) antibiotica toedienen om de infectie te beheersen. Soms is een epiduraal abces echter niet met antibiotica alleen te genezen en zal een operatie nodig zijn om het geïnfecteerde gebied uit te zuigen (te draineren). Na de operatie worden gewoonlijk nog één tot twee maanden antibiotica gegeven.

Operatieve behandeling. Soms moet onmiddellijk geopereerd worden om het abces te ledigen en zo de druk op het ruggenmerg of de hersenen te verminderen (decompressie). De chirurg zal dan een gedeelte van de schedel of de ruggengraat openen om toegang tot het abces te krijgen, zodat de pus afgezogen kan worden. Als de schedel of de wervels door het abces zijn aangetast, zal soms wat bot verwijderd moeten worden.

Soms is het moeilijk om alle sporen van de infectie te vinden en te verwijderen, zodat deze weer op kan vlammen, hetgeen het herstel kan vertragen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips