Encephalitis

Bij encephalitis, ook wel een ontsteking van hersenweefsel genoemd, wordt het hersenweefsel direct of indirect beschadigd. Dit gebeurt direct wanneer verwekkers, bijvoorbeeld virussen, bacteriën of schimmels in het hersenweefsel binnendringen en daar defecten veroorzaken.

Indirect kan het hersenweefsel bij een andere ziekte betrokken zijn, bijvoorbeeld bij een virusinfectie als de bof, wanneer de infectie gepaard gaat met een immunologische reactie. Bij de meeste gevallen van hersenontsteking is er echter een virus in het spel. Vaak is tegelijkertijd het ruggenmerg aangetast, of is er sprake van een daarmee samenhangende of eraan voorafgaande hersenvliesontsteking (meningitis).

Wat is de oorzaak van een hersenontsteking?

Zowel virussen als ook bacteriën en schimmels die in de hersenen binnendringen, kunnen daar een ontsteking veroorzaken. In verreweg de meeste gevallen is een virus de oorzaak.

Er moeten echter een aantal factoren tegelijkertijd optreden, om de relatief vaak voorkomende virusinfecties te laten overgaan in de zeldzame encephalitis. De belangrijkste virussen die de hersenen kunnen aantasten, zijn onder andere de verwekkers van bof, mazelen, kinderverlamming, waterpokken en de groep van de herpesvirussen.

De ernst van de ziekte hangt af van de mate van agressiviteit van het virus en van de sterkte van de lichamelijke afweer. In de meeste gevallen breidt de algemene infectie zich uit doordat de verwekker via de bloedsomloop in de hersenen terecht komt. Dan moeten ze echter eerst de zogenaamde bloedliquor-barrière passeren, die een beschermende functie voor de hersenen heeft. Dat is alleen maar mogelijk wanneer de virussen de vaatwand reeds beschadigd hebben. Liquor is hersenvloeistof die binnen de hersenen en het ruggenmerg circuleert.

Hoe wordt encephalitis behandeld?

Op de eerste plaats moet er een zekere diagnose worden gesteld. Hiervoor worden bloed en liquormonsters genomen en onderzocht. Daarna moet er een intensieve therapie worden ingesteld. De patiënt krijgt medicijnen die complicaties, zoals een verhoogde hersendruk of krampaanvallen, voorkomen. De eigenlijke therapie is afhankelijk van de soort verwekker, en is dus gericht tegen virussen, bacteriën of schimmels. Wanneer er een diepe bewusteloosheid optreedt, moet er in geval van nood kunstmatige ademhaling worden toegepast.

encephalitis

Wat kan men er zelf aan doen?

Bij virale ziekten, zoals griep of mazelen, is het lichaam verzwakt en heeft het rust nodig. Die rust moet men ook nemen om de ziekte in alle rust te laten genezen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer er met een zekere regelmaat bewustzijnsstoornissen optreden, zogenaamde kleine black outs, dan moet men in elk geval een arts consulteren. Ook sufheid en krampaanvallen, aanhoudende hoofdpijn, mogelijk gepaard gaand met een stijve nek, misselijkheid en braken, vormen reden om naar een arts te gaan of deze thuis te laten komen.

Ziekteverloop
Soms begint de ziekte heel plotseling. Vaker wordt hersenontsteking voorafgegaan door een andere ziekte, waarbij het zenuwstelsel nog niet is betrokken. Deze gaat gepaard met de typische symptomen van mazelen of bof of met weinig specifieke symptomen zoals bij een griepinfectie.

Een belangrijke aanwijzing vormen psychische veranderingen, bijvoorbeeld hevige opwinding, onrust, agressiviteit of een vreemd aandoende rust en verwardheid. Daarnaast kunnen een vertroebeling van het bewustzijn en sufheid optreden, met in het uiterste geval coma.

Het kan ook voorkomen dat de ziekte tot uiting komt in krampaanvallen die de patiënt nooit eerder gehad heeft. Ook kunnen koortsaanvallen en lichtschuwheid optreden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips