Wat zijn angstreacties

Klachten en verschijnselen
– Spanning of ontzetting over een gevaar waarvan de bron vaak niet bekend is.
– Snelle hartslag en ademhaling.
– Tremoren (beven).
– Maag-darmstoornissen.
– Motorische spanning (beven, spierpijn, rusteloosheid, onvermogen zich te ontspannen).
Zweten.
– Droge mond.
Duizeligheid.
– Ongeduld en prikkelbaarheid, slapeloosheid of zich moeilijk kunnen concentreren.

Bij een gegeneraliseerde angststoornis of angstneurose is er aanhoudende angst die tenminste een maand duurt, zonder enige specifieke fobie of paniekaanval. Soms misbruik van drugs om de klachten kwijt te raken.
Angst houdt spanning of ontzetting in voor een gevaar zonder bekende bron. Angst en vrees zijn normale emoties: de vecht-of-vlucht reactie is normaal bij confrontatie met gevaar of stress.

angstreacties

De symptomen

– versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk en spierspanning en een verhoogd bewustzijn – vormen een vrijwel onwillekeurige reactie, die gekenmerkt wordt door verschillende lichamelijke reacties. Dit is het gevolg van een toegenomen hoeveelheid catecholaminen in het bloed, zoals adrenaline dat het sympathische zenuwstelsel stimuleert.

De vecht-of-vlucht reactie geeft iemand de extra kracht die nodig is om een gevaarlijke situatie te overwinnen of eraan te ontkomen. Een belangrijk kenmerk van angst is echter dat het niet altijd mogelijk is met zekerheid vast te stellen wat die gevaarlijke situatie is.

Diagnose

De symptomen van angst zijn vrijwel dezelfde als die van vrees – uw hart begint sneller te kloppen, de ademhaling wordt versneld, u zult soms beven en uw maag raakt van streek. Anders dan bij gewone vrees, weet u bij angst soms niet precies wat het is dat u zo van streek maakt of de bron van de angst kan onbelangrijk lijken in vergelijking met de intensiteit van uw emotionele reactie.

Vrees is een reactie op een begrijpelijk, aanwijsbaar, gevaar dat op een bepaald moment aanwezig is. Angst is een bewuste reactie op een niet aanwijsbare prikkel. Angst kan ook het eerste teken zijn van een depressie of van een echte psychose. Angst kan een specifieke reactie zijn op een specifieke stressfactor. Dit wordt dan situationele angst genoemd. Angst kan ook een algemeen gevoel zijn van zich niet op zijn gemak te voelen. Dit wordt vrij-zwevende angst (free-floating) genoemd.

De gegeneraliseerde angststoornis of angstneurose wordt gekenmerkt door aanhoudende angst die tenminste één maand duurt, zonder enige specifieke fobie of paniekaanval. De verschijnselen kunnen bestaan uit spierspanning, beven, spierpijn, onvermogen zich te ontspannen, rusteloosheid, zweten, hartkloppingen, snelle pols en ademhaling, droge mond, duizeligheid, misselijkheid, maagpijn, ongeduld, prikkelbaarheid, slapeloosheid, moeilijkheden bij het concentreren en vermoeidheid bij het ontwaken.

Lichamelijke ziekten kunnen gepaard gaan met angst. Soms proberen mensen aan de angst te ontkomen door misbruik te maken van middelen als alcohol, barbituraten en anxiolytica (angstbestrijdende middelen). Ze kunnen dan zelfs afhankelijk worden van dergelijke middelen. Soms dragen deze middelen bij aan het in stand houden van de angst. Angststoornissen houden soms verband met angsten, stress of verliezen in de kinderjaren, die later in het leven worden gereactiveerd.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit anti-angstmiddelen, (zoals benzodiazepinen), psychotherapie om de persoon te helpen de conflicten te begrijpen die de angst veroorzaken en gedragstherapie om ontspanningstechnieken aan te leren. Probeer de angst niet kwijt te raken door langdurig gebruik van anti-angstmiddelen, omdat er gevaar bestaat voor afhankelijkheid en verslaving. Kortdurend gebruik in een zo laag mogelijke dosering is veiliger.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips