Kaakgewricht afwijking

Klachten en verschijnselen:
Pijnlijk gevoel in de kauwspieren.
Doffe pijn voor het oor.
Klikkend geluid of knarsend gevoel bij het openen van de mond of het kauwen.
Blokkade van het gewricht, de mond gaat moeilijk open en dicht.

Het kaakgewricht is de scharnier waarmee de onderkaak (mandibula) aan de schedel vastzit. De oppervlakken van het bot zijn net als bij andere gewrichten bedekt met kraakbeen en van elkaar gescheiden door een kleine schijf die voorkomt dat de botten langs elkaar wrijven. De spieren die zorgen voor het openen en sluiten van de mond zorgen ook voor de stabiliteit van dit gewricht dat ruim 1 cm voor de gehoorgang zit. Net als andere gewrichten kan het kaakgewricht een aantal afwijkingen vertonen zoals artrose (een soort ontsteking), reumatoïde artritis (gewrichtsreuma) en andere ontstekingen. In zeldzame gevallen kunnen in dit gebied zwellingen ontstaan.

Als u uw mond open doet, voelt u de onderkaak naar beneden en naar voren schuiven. Voor het normaal functioneren van de kaak moeten het linker- en rechterkaakgewricht precies gelijk op gaan. Als dat niet het geval is, kan de schijf die tussen de onderkaak en de schedel zit van zijn plaats glippen. De kaak kan dan niet meer normaal bewegen. Als de mond met kracht te ver of te snel wordt open gedaan, kan de kaak ook ontwrichten. Te zware belasting van het gewricht door tandenknarsen (bruxisme) of een verwonding van de zijkant van het gezicht kan eveneens pijn in het kaakgewricht veroorzaken. Te sterk de kaken op elkaar klemmen kan behalve pijn in het kaakgewricht ook pijn in de slaapstreek veroorzaken. Dit komt omdat de kauwspieren op deze plaats vastzitten aan het bot van de schedel. In de meeste gevallen wordt hoofdpijn of pijn in de zijkant van het gezicht niet veroorzaakt door afwijkingen van het kaakgewricht.

Diagnose.

Een pijnlijk gevoel in het gewricht, al of niet bij het bewegen, een klikkend of schurend gevoel bij het openen en dicht doen van de mond en blokkeren van het gewricht (waardoor de mond moeilijk open en dicht gaat) gepaard gaande met pijn, kan duiden op problemen met het kaakgewricht. Ga naar uw huisarts of de tandarts. Eventueel kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt maar meestal zijn die niet afwijkend. De tandarts of huisarts zal ook de beet onderzoeken om te zien of de tanden en kiezen netjes op elkaar aansluiten en of de beweging van de kaak normaal is. Een te hoge tandvulling, een gekanteld element, een tand of kies die verplaatst is als gevolg van het ontbreken van een ander element en een enkele erfelijke eigenschap kunnen slecht op elkaar passen van de kaken veroorzaken.

U kunt tandenknarsen zonder dat u dat merkt. Vaak gebeurt tandenknarsen in de slaap. De tandarts kan achter deze gewoonte komen doordat er ongewone slijtage op de kauwvlakken van de kiezen te zien valt. Een ander gevolg van overmatig knarsen en klemmen met de kaak is een dof pijnlijk gevoel in de omgeving van de kaak en de slapen als u ’s morgens wakker wordt. Dit wordt spanningshoofdpijn genoemd.

Behandeling.

Afwijkingen van het kaakgewricht worden meestal veroorzaakt door een ontsteking in het gewricht. In deze gevallen geven fysiotherapie en ontstekingsremmende, niet steroïde, pijnstillers zoals aspirine goede resultaten, net als bij de behandeling van klachten in de grote gewrichten. Soms wordt cortison in het gewricht gespoten om de ontsteking af te remmen.

Als de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten, kan de tandarts de kauwvlakken beter op elkaar aanpassen en verdwenen elementen of slechte vullingen en kronen vervangen. Als het kaakgewricht zelf niet goed aansluit kan de tandarts een splint (kunststof plaatje, een soort spalk) aanbevelen om de kaakbeenderen beter op elkaar aan te passen. Dit hulpmiddel wordt over de tanden gedragen en helpt een goede aansluiting te bereiken.

Het plaatje moet wellicht van tijd tot tijd door de tandarts worden aangepast. Splints kunnen verlichting brengen bij een blokkerende kaak, pijn en bij kraken in het gewricht. Bovendien kan de tandarts veranderingen in de kauwgewoonten aanraden. Bijvoorbeeld het achterwege laten van het kauwen van kauwgom of stevig voedsel zoals toffees, taai vlees, rauwe worteltjes en selderij. Verder kan hij aanraden de mond niet ver te openen bij het geeuwen.

Als de verschijnselen aanhouden en het gebruik van een splint niet helpt, kan een kaakchirurg zonodig de gewrichtsschijf die tussen de botdelen van het gewricht zit herstellen of verwijderen, of hij kan het bot van de kaken bijwerken, of beide. Het kan moeilijk zijn tandenknarsen achterwege te laten, vooral als dit tijdens het slapen gebeurt. De tandarts kan echter een zacht of een hard hulpmiddel laten maken dat over het gebit wordt gedaan bij het slapen gaan. Het gaat de gevolgen van het op elkaar klemmen van de kaken en tandenknarsen tegen en beschermt de tanden tegen overmatige slijtage. Behalve deze ’nachtwaker’ kunnen biofeedback en ontspanningstherapie, fysiotherapie en andere gedragsveranderende behandelingen van groot nut zijn.

Als er problemen zijn met het kaakgewricht zonder dat er sprake is van een lichamelijke afwijking, kunnen psychologische factoren verantwoordelijk zijn voor de pijn. Chronische spanning en angst kunnen bijvoorbeeld leiden tot het op elkaar klemmen van de kaken, waardoor problemen met het gewricht ontstaan. In een dergelijk geval kunnen biofeedback en ontspanningstherapie verlichting brengen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips