Tandenknarsen

Klachten en verschijnselen
Tandenknarsen tijdens de slaap. Bruxisme is het knarsen met de tanden tijdens de slaap. Ongeveer 15 procent van de gezonde mensen schijnt dit te doen. Soms kan het zo heftig zijn, dat de tanden of kiezen beschadigd worden. Vaak is het tandenknarsen ’s nachts veel luider dan overdag. Tandenknarsen treedt meestal vroeg in de nacht op.

Tandenknarsen

Behandeling

Soms wordt tandenknarsen veroorzaakt door moeilijkheden met de occlusie (de manier waarop het boven- en ondergebit op elkaar passen, wanneer de mond gesloten wordt). Meestal ligt de oorzaak echter op het psychische terrein. Sommige mensen die tandenknarsen zijn soms bijzonder angstig, zijn vaak gespannen en lijken boosheid te onderdrukken. Tandenknarsen wordt vaak erger na het gebruik van alcohol. Psychotherapie, onthouding van alcohol en aanpassing van de occlusie van het gebit kunnen helpen. Een tandarts kan zonodig van plastic een bescherming maken om tijdens het slapen te dragen, zodat verdere schade aan het gebit voorkomen kan worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips