Dikke darm kanker

Klachten en verschijnselen bij dikke darm kanker:
– Anaal bloedverlies.
– Veranderde stoelgang.
Buikpijn, vaak krampend.
– Microscopische hoeveelheden (occult) bloed in de ontlasting.
– Onverklaarde bloedarmoede.
– Onverklaard gewichtsverlies.
– Soms geen van alle.

dikke darm kanker en kanker aan de endeldarm zijn twee van de meest voorkomende vormen van kanker onder volwassen mannen en vrouwen. Deze twee vormen van kanker worden gezamenlijk wel colorectale kanker genoemd. Tot de factoren die het risico van colorectale kanker vergroten, behoren een voorgeschiedenis of familiair voorkomen van adenomateuze dikke darmpoliepen, van kanker van de dikke darm of van colitis ulcerosa.

Hoewel de precieze oorzaak van kanker van de dikke darm niet bekend is, blijkt uit sommige onderzoeken dat voeding een belangrijke rol speelt. Er is gesuggereerd dat het veelvuldig voorkomen van dikke darmkanker in de westerse wereld te wijten is aan het hoge gehalte aan dierlijk vet in de voeding in vergelijking met landen zoals Japan, waar in de voeding de nadruk ligt op groente, gevogelte en vis. Mogelijk kan het gebrek aan voedingsvezels een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.

Diagnose bij dikke darm kanker.

Iemand van boven de 40 jaar met rectaal bloedverlies moet niet klakkeloos aannemen dat dat door aambeien komt. De huisarts zal een rectaal onderzoek (toucher) met een gehandschoende vinger willen doen. Er kan ook een röntgenonderzoek met coloninloop worden verricht of een proctoscopie (inwendig bekijken van de endeldarm), een proctosigmoïdoscopie of een colonoscopie. De keuze van het onderzoek is afhankelijk van de symptomen en van de resultaten van andere onderzoeken. De diagnose van kanker van de dikke darm wordt soms gesteld tijdens onderzoek naar de oorzaak van bloedarmoede of wegens het ontdekken van verborgen bloed in de ontlasting of omdat er een verandering in de stoelgang is opgetreden.

Hoe ernstig is dikke darm kanker?

Ongeveer 20 procent van de overlijdensgevallen aan kwaadaardige ziekten komt voor rekening van kanker van de dikke darm. Indien dikke darmkanker ontdekt en behandeld wordt in een vroeg stadium, is deze vorm van kanker te genezen. Helaas gaan velen niet naar hun huisarts wanneer zulke waarschuwende signalen als bloedverlies na de ontlasting en veranderingen in de vorm en hoeveelheid ontlasting zich voordoen.

Behandeling bij dikke darm kanker.

Operatie. De tegenwoordige benadering in de behandeling van kanker van de dikke darm is chirurgisch. Voor de operatie wordt gewoonlijk nog bloedonderzoek verricht en een CT-scan gedaan om te helpen vaststellen of het kankerproces zich al of niet op afstand heeft verspreid (gemetastaseerd). Als de kwaadaardige tumor is uitgezaaid, wordt meestal van operatie afgezien, tenzij het gezwel de darm afsluit of te erg gaat bloeden.

Andere behandelingen.

Na de operatie kan een extra behandeling worden aangeraden, vooral wanneer er een verhoogde kans op terugkeer van de tumor bestaat. De specialist kan bijvoorbeeld chemotherapie adviseren. De gebruikte geneesmiddelen verminderen de kans op terugkeer van de tumor en vergroten de overlevingskans van mensen met dikke darmkanker die slechts uitgezaaid is naar de nabijgelegen lymfklieren. Voor het beoogde effect moet echter met deze behandeling binnen vier weken na de operatie worden begonnen. In combinatie met radiotherapie kunnen deze medicijnen ook succes hebben in de behandeling van kanker van de endeldarm.

screening op dikke darm kanker

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer drieduizend mensen aan kanker van de dikke darm (colon) en bijna negenhonderd aan kanker van de endeldarm (het rectum). Vaak wordt colorectale kanker te laat ontdekt om nog te kunnen genezen. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Wanneer colorectale kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het gewoonlijk te genezen door operatie. Het is dus belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschijnselen van deze ziekte en van de diagnostische mogelijkheden om colorectale kanker in zijn vroegste stadium te ontdekken, waarin de meeste kans op genezing is. Screening op darmkanker, dat wil zeggen onderzoek van symptoomvrije bevolksgroepen, bijvoorbeeld mannen en vrouwen boven de 50 jaar, wordt in ons land niet nuttig geacht. Door deze vorm van screening worden veel mensen bang gemaakt, terwijl er in feite niets aan de hand is.

Familiegeschiedenis bij dikke darm kanker

Als u een ouder, broer of zus hebt die dikke darmkanker of een adenomateuze poliep heeft gehad, hebt u zelf ook een verhoogde kans op dikke darmpoliepen of kanker. In dit geval kan de dokter de dikke darm regelmatig willen onderzoeken.

Herken veranderingen in de ontlastingsgewoonten

Vroege ontdekking begint met zich bewust te zijn van de verschijnselen van dikke darmkanker. Hiertoe behoort elke verandering van de normale stoelgang en van het aspect van de ontlasting, bloedverlies uit de endeldarm, pijn in de onderbuik en onverklaarde aandrang voor de ontlasting (zogenaamde loze aandrang). Dit laatste symptoom wordt door een massa in de endeldarm veroorzaakt.

Proctosigmoïdoscopie

Een ander onderzoek dat soms nodig is, is de inspectie van de einddarm met de buigbare proctosigmoïdoscoop. Met dit onderzoek wordt het laatste gedeelte van de dikke darm en de endeldarm bekeken met behulp van een buigbare buis die licht geeft, de flexibele proctosigmoïdoscoop genoemd. Bijna 50 procent van alle gevallen van kanker of poliepen in de dikke darm of endeldarm kan door dit onderzoek worden waargenomen. Tevens kan met dit instrument ook de diagnose van andere ziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, worden gesteld. Met de proctosigmoïdoscoop kunnen weefselbiopten worden genomen voor verder onderzoek onder de microscoop.

Dit onderzoek moet alleen worden verricht als er klachten zijn. Wanneer in de familie geen dikke darmkanker voorkomt, is dit onderzoek niet nodig als er geen klachten zijn. Als u eerder een poliep hebt gehad of als poliepen voorkomen in uw familie, kunnen herhaalde inspecties met de colonoscoop nodig zijn. In sommige gevallen wordt een star, hol instrument gebruikt om de endeldarm en het laatste gedeelte van het sigmoïd (het deel van de dikke darm dat overgaat in de endeldarm) te inspecteren. Dit gebeurt vaak samen met een röntgenonderzoek met coloninloop of voor specifieke diagnostiek en soms behandeling van anale afwijkingen. Dit onderzoek wordt gewoonlijk starre proctoscopie genoemd.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Ik heb in 1 maand tijd dec 2016, 2x ontsteking in de dikke darm gehad.
    Bloedwaarden waren te hoog.
    Ook 2 x opgenomen geweest en aan de vloeibare antibiotica.
    Twee CT scans wezen de ontsteking aan 1 x 4 dagen. En 1 x 3 dagen in ziekenhuis.
    Thuis ook nog antibiotica gehad. Nu aan de betere hand alhoewel ik ongeveer 4a 5 x ontlasting heb per dag?
    Ook veel last van een weeïg gevoel in de buik?
    Eind februari een inwendig onderzoek.

    1. neem chiazaad door je eten misschien helpt dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips