Het Zika-virus

Het Zika-virus is een virus dat door muggen kan worden overgedragen. Het virus werd voor het eerst in de twintigste eeuw ontdekt, in Oeganda. Het Zika-virus is ongevaarlijk voor volwassenen, maar het vormt wel een grote bedreiging voor zwangere vrouwen. Als deze vrouwen het Zika-virus oplopen en vervolgens hun kind baren, is er een grotere kans dat zij een kind met een te klein hoofdje baren. Het hoofdje is klein, omdat de hersenen onvolgroeid zijn.

Zika-virus besmettelijkheid

Het Zika-virus veroorzaakt een infectieziekte. Slechts 20 procent van de geïnfecteerde mensen ervaren ziekteverschijnselen. Hiermee is deze ziekte, die erg gevaarlijk is voor ongeboren baby’s, vrijwel onzichtbaar. Toch komt het virus op veel plaatsen voor. In 2014 was er een epidemie in Brazilië en in 2015/2016 komen infecties met het Zika-virus veel voor in Latijns-Amerika en de Caribische gebieden. Met name in Suriname zijn veel mensen besmet met het virus, maar ook op Curaçao en Sint-Maarten zijn er mensen besmet.

Als mensen met het Zika-virus besmet zijn en vervolgens naar Nederland reizen, veroorzaken zij geen gevaar voor een epidemie in Nederland. De mug die het Zika-virus overdraagt, komt in Nederland namelijk niet voor.

Ziekteverschijnselen

Ongeveer één op de vijf geïnfecteerde mensen wordt ziek van het Zika-virus. Deze mensen krijgen bijvoorbeeld koorts, huiduitslag, pijn in de gewrichten, oogbindvliesontsteking oftewel conjunctivitis, spierpijn en hoofdpijn. De ziekteverschijnselen van het virus lijken erg op de ziekteverschijnselen van knokkelkoorts, die overigens door dezelfde soort muggen kan worden overgedragen.

Na enkele dagen tot een week zijn de milde symptomen over het algemeen verdwenen. Ernstige ziekteverschijnselen komen bij het Zika-virus vrijwel niet voor. Ook dodelijke gevallen zijn zeer zeldzaam bij het virus.

Onvolgroeide hersenen

Doordat het Zika-virus in de bloedbaan van de zwangere vrouw terechtkomt, komt het automatisch ook in de bloedbaan van het ongeboren kind terecht. Hier kan het net als bij infectie met Toxoplasma de ontwikkeling van het kind in gevaar brengen. De hersenen van het ongeboren kind zijn nog in ontwikkeling. Het Zika-virus kan deze hersenontwikkeling belemmeren en hersenschade veroorzaken. Hierdoor kan het kind met kleinere hersenen geboren worden. De onvolgroeide hersenen kunnen de oorzaak zijn van een verstandelijke beperking en kunnen ook leiden tot een vroege dood.

Arts raadplegen

Bent u in een land of gebied geweest waar het Zika-virus voorkwam en heeft u last van de ziekteverschijnselen? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan bloed bij u afnemen en vaststellen of u het virus bij u draagt.

Er is geen vaccin of medicijn voor Zika-infecties. Net als bij griep dient u bij infecte voldoende rust te nemen, veel te drinken om uitdroging te voorkomen, en kunt u pijnstillers nemen om de pijnklachten te verlichten. Paracetamol heeft de voorkeur in plaats van aspirine en ibuprofen, omdat deze laatste middelen bloedingen kunnen veroorzaken.

Infectie voorkomen

Om infectie met het virus te proberen voorkomen, kunt u zich in Zika-gebieden insmeren met muggen werende middelen, zoals Deet. Ook kunt u kleding dragen die uw lichaam goed bedekt. ’s Nachts kunt u het beste slapen onder een klamboe.

Landen waar het Zika-virus veel voorkomt, zijn:

  • Brazilië
  • Colombia
  • El Salvador
  • Frans-Guyana
  • Guatemala
  • Haïti
  • Honduras
  • Martinique
  • Mexico
  • Panama
  • Paraguay
  • Puerto Rico
  • Suriname
  • Venezuela

Zwangere vrouwen kunnen deze landen het beste vermijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips