Knokkelkoorts

knokkelkoorts, Aden-koorts (Dandykoorts), een virusziekte die in de tropen, sub-tropen en gematigde streken voorkomt en wordt overgebracht door een mug, de Aëdes aegypti. De grenzen van verbreiding van deze mug zijn daarom bepalend voor de mogelijkheid van voorkomen van déngue-epidemieën. In Europa komt knokkelkoorts voor in de zuidelijke schiereilanden en in Zuid-Rusland.

Symptomen van knokkelkoorts:

Plotseling beginnende, hevige pijnen in de ledematen en gewrichten, met een gevoel van zwaar ziek zijn, ontnemen de patiënt dadelijk alle vrijheid tot handelen. Elke beweging wordt een kwelling. Pogingen de ledematen te gebruiken resulteren in vreemdsoortige houdingen. Er is geen eetlust, en alle voedsel wekt weerzin. De handen en onderarmen vertonen na enkele dagen een vlekkige uitslag, die soms op gezicht en romp overslaat en aan mazelen doet denken.

knokkelkoorts

In weerwil van subjectief ernstige ziektesymptomen eindigt de ziekte na een koortsachtig verloop van 5 tot 9 dagen zo goed als altijd met genezing. Vele patiënten zijn spoedig volkomen hersteld. Gewrichtsklachten kunnen echter in vrij veel gevallen nog maandenlang aanhouden.

Behandeling van knokkelkoorts:

Een specifiek geneesmiddel is niet bekend. Men behandelt de verschijnselen. Als de ziekte ergens uitbreekt waar veel mensen samen zijn, dan worden door uitgassen en spuiten met insecticiden de geinfecteerde muggen gedood en aldus de epidemie een halt toegeroepen. De bestrijdingsmethode is dus dezelfde als bij gele koorts. Een infectie met gele koorts geeft echter geen bescherming tegen knokkelkoorts, en ook het omgekeerde is niet het geval.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips