Gele koorts

Gele koorts is een acute kwaadaardige ziekte die vooral in tropische gebieden voorkomt en wordt veroorzaakt door een virus dat overgebracht wordt door een geïnfecteerde muskiet. Dit Togaviridaevirus wordt door de Aedes-muskiet overgebracht en tast de lever aan. Tegenwoordig kan men alleen gele koorts oplopen in Midden-Amerika, in delen van Zuid-Amerika en in de meeste Afrikaanse landen. Het virus heeft een incubatieperiode van drie tot acht dagen. Dan treden verschijnselen op als koorts, leverbeschadiging (wat gepaard gaat met geelzucht) en ingewandstoornissen. Er bestaat geen geneesmiddel tegen gele koorts. De behandeling omvat het op peil houden van het bloedvolume en de patiënt veel laten drinken en hem middelen toedienen die de stolling van lichaamsvochten tegengaat (anticoagulatie-therapie).

Gele koorts

Vaak is de patiënt er al zo ernstig aan toe dat het vocht via een infuus moet worden toegediend. In de lichte en matige gevallen herstelt de patiënt al na een paar dagen en doen er zich amper complicaties voor. In Midden- en Zuid-Amerika komt deze ziekte veel voor en is het sterftecijfer veelal hoog. Iemand die een aanval van gele koorts heeft gehad, is voor zijn verdere leven immuun voor deze ziekte.

Het is altijd van belang om uw huisarts te raadplegen voordat u zelf bij apotheek of drogist medicijnen gaat kopen. Uw huisarts kan u precies vertellen welk medicijn u in welke hoeveelheid moet gebruiken en kan u waarschuwen voor bijwerkingen en contra-indicaties (omstandigheden bijvoorbeeld waarin het ene medicijn niet samengaat met het andere).

Het vaccin tegen gele koorts werkt erg goed en langdurig. Een enkele injectie beschermt de betrokkene ten minste tien jaar tegen deze ziekte. Het vaccin is gemaakt van een geactiveerd (levend) gele-koortsvirus. Mensen die afreizen naar landen waar gele koorts nog steeds veel voorkomt, wordt aangeraden om zich te laten vaccineren. Hiervoor kan men terecht bij een tiental GG en GD’s en zeven geneeskundige diensten verspreid over heel Nederland. De huisarts beschikt over de nadere informatie.

Gele koorts is een actief destructieve ziekte die over het algemeen in tropische gebieden voorkomt en wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door besmette muskieten. Het Togaviridae-virus wordt gedragen door de Aedes-muskiet en de ziekte tast de lever aan. Symptomen omvatten koorts, leverbeschadigingen (met bijkomende geelzucht) en afwijkingen van de ingewanden. Een levend virusvaccin wordt aangeraden voor degenen die reizen naar bepaalde gebieden in Afrika en Zuid-Amerika waar de ziekte nog wijd verspreid is. Deze vaccinatie moet elke tien jaar worden herhaald.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips