Zwangerschap en de invloed op de huid

Een zwangerschap veroorzaakt allerlei veranderingen in uw lichaam. Er groeit niet alleen een kindje in uw buik, uw lichaam krijgt ook te maken met hormoonschommelingen. Die hormoonschommelingen zijn natuurlijk ergens voor bedoeld, maar ze hebben ook invloed op de huid.

Hormoonschommelingen

De vrouwelijke geslachtshormonen veranderen als een vrouw zwanger is. Zo nemen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron toe tijdens een zwangerschap.

  • In het begin van de zwangerschap maakt het lichaam vooral meer progesteron aan. Dit is namelijk nodig om spierweefsel soepeler te maken, zodat de baarmoeder goed kan groeien en rekken. Ditzelfde hormoon zorgt er ook voor dat het lichaam eenvoudig bloed kan vervoeren, want dit is van cruciaal belang bij de groei en ontwikkeling van een kindje. Er is immers bloed nodig om voedingsstoffen in het te vormen lichaam te krijgen, maar er is ook gewoon extra bloed nodig, want de baby heeft na de geboorte eigen bloed nodig.
  • Naast progesteron neemt vooral in de tweede helft van de zwangerschap het hormoon oestrogeen toe. Ook dit hormoon is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat de borsten moedermelk gaan produceren.

Gevolgen huid

De toename van oestrogeen en progesteron heeft invloed op de huid van de moeder in wording. Zo zorgt het hogere oestrogeenniveau ervoor dat het lichaam meer pigment aanmaakt. Hierdoor kan een zwangere vrouw een zwangerschapsmasker en andere pigmentvlekken krijgen. Het zwangerschapsmasker komt bij ongeveer 65% van de zwangere vrouwen voor. Het is een donkergekleurde vlek in het gezicht, meestal op het voorhoofd, de neus en wangen; in de vorm van een vlinder. Verder kleurt de huid donkerder, doordat pigment sneller geactiveerd wordt door uv-straling. Een zwangere vrouw krijgt een donkerdere huidskleur en vooral de huid rondom de tepels kan donkerder gaan kleuren.

Door de toename van progesteron verwijden de bloedvaten in het lichaam. Dit is heel belangrijk voor de groei van het kind, maar veroorzaakt soms ook rode vlekken of stipjes op de huid, spataders en/of aambeien. Verder kan de huid door de betere bloeddoorstroming warmer en klammig aanvoelen, met name bij de handen en voeten. De klamheid veroorzaakt op zijn beurt weer een jeukend gevoel. Huidproblemen zoals eczeem en pukkels kunnen afnemen, maar kunnen ook verergeren.

Progesteron zorgt er tevens voor dat spierweefsel makkelijker rekt. De baarmoeder kan makkelijker groeien, maar de huid wordt ook slapper. Het bindweefsel onder de huid verslapt namelijk ook als het spierweefsel verslapt. Hierdoor kunnen er snel groeistriemen ontstaan. Deze groeistriemen in de huid worden ook wel striae genoemd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips