Groei en ontwikkeling
Het unieke proces van de menselijke groei, ontwikkeling en rijping voltrekt zich in twee fasen. Het is bijna onvoorstelbaar dat een nietige, bevruchte eicel die met het blote oog niet zichtbaar is, zich in een periode van negen maanden tot een levensvatbaar individu ontwikkelt dat uit tientallen miljarden cellen bestaat.De belangrijkste organen zoals het hart, de nieren en de klieren draaien reeds op volle toeren, hoewel het organisme zelf nog van anderen afhankelijk is om in leven te blijven.
De periode na de geboorte, die voor de mens gemiddeld zo’n 75 jaar duurt, is bijna even uniek te noemen; er is sprak van een langzaam rijpings- en ontwikkelingsproces waarin de jonge mens uitgroeit tot een zelfstandig individu dat in staat is tot veel – voor het merendeel nog onbegrepen – functies zoals denken, willen, handelen, maar dat zich ook creatief kan uiten in kunst en cultuur.
De mens ontwikkelt zich van hopeloze zuigeling via de fase van een kind tot volwassene. In biologische zin strekt zich de tijd waarin de mens nog kind is, uit van het geboorte uur tot midden in de twintig jaren. Voor groei en rijping is tijd nodig. Ongeveer 25 jaar verlopen eer een jong mens de staat van volwassenheid heeft bereikt. In de loop van de eeuwen is de jeugdperiode van de mens geleidelijk langer geworden. Het geldt als een onderscheid dat de mens de langste kindertijd heeft.
Sommige schepselen hebben in feite in het geheel geen jeugd. Bepaalde vogels zijn zo ver volgroeid dat zij al kunnen vliegen wanneer zij uit het ei komen. Een cavia kan drie dagen na de geboorte voor zichzelf zorgen, de witte rat heeft hier evenveel weken voor nodig. De chimpansee wordt volwassen op circa negenjarig leeftijd. Hoe ruimer en verder ontwikkeld het volwassen organisme is, des te langer de jeugdperiode. Voor groei en rijping is tijd nodig. Die tijd is de jeugd.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.