Labyrinthitis: ontsteking aan het evenwichtsorgaan

Een ontsteking aan het evenwichtsorgaan wordt ook wel labyrinthitis genoemd, omdat het evenwichtsorgaan – dat gelegen is in het (binnen)oor – de vorm heeft van een labyrint. Een ontsteking aan dit orgaan kan leiden tot behoorlijke fysieke problemen. Meestal is er sprake van een ontsteking aan één kant, aan één oor dus. Hevige draaierigheid is het typische en eerste symptoom, maar er kunnen meerdere vervelende klachten zich voordoen.

Wat is labyrinthitis?

Bij layrinthitis is er sprake van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw. Hierdoor raakt uw evenwicht tijdelijk volledig verstoord. U ervaart dan ook hevige draaierigheid en, als gevolg hiervan, misselijkheid. De aandoening gaat vrijwel altijd gepaard met braken. Ook is een piep of suis in het oor symptomatisch. Vaak is er ook sprake van gehoorproblemen bij een ontsteking aan het evenwichtsorgaan. Dan zijn zowel het orgaan als het slakkenhuis aangetast door de ontsteking. De aandoening is relatief zeldzaam.

Oorzaken

De aandoening komt voornamelijk in het najaar en tijdens de winter voor, en dan met name bij mensen tussen de twintig en zestig jaar. Wat precies de oorzaak is, is niet bekend. Vaak doet labyrinthitis zich voor bij een infectie aan de luchtwegen of bij een geval van griep. Het vermoeden bestaat dat ons immuunsysteem onnatuurlijk reageert op een infectie, waardoor de ontsteking aan het evenwichtsorgaan kan worden veroorzaakt. Ook een stofwisselingsziekte kan eraan ten grondslag liggen, evenals een (tijdelijke) verstoorde doorbloeding van het evenwichtsorgaan. Ook een infectie of een gezwel in het binnenoor kan labyrinthitis veroorzaken.

Behandeling

Hoewel het de ontsteking van het evenwichtsorgaan fysiek gezien flinke gevolgen heeft, is behandeling met het oog op genezing niet noodzakelijk. De ontsteking zal immers vanzelf verdwijnen. Behandelingsmethoden zijn dan ook met name gericht op symptoombestrijding, zodat u zich snel minder slecht zult voelen. Onder meer corticosteroïden kunnen daarbij worden voorgeschreven. Bij een hevige ontsteking kan revalidatietraining met evenwichtsoefeningen onderdeel uitmaken van het behandelplan. Ook medicatie om de symptomen te onderdrukken, kan worden voorgeschreven. Antibiotica kan helpen bij de genezing, maar alleen als de infectie is veroorzaakt door een bacterie.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Al 12 jaar kamp ik met een dicht oor. Dat is ontstaan na een hevige verkoudheid die 3 maanden heeft geduurd. Daarbij is waarschijnlijk ook een oorontsteking aan de orde geweest in het rechter oor, maar dat heb ik niet gemerkt want ik heb daaraan geen pijn gehad. Ondanks onderzoeken door de KNO-arts van ziekenhuis De Gelderse Vallei en onderzoeken in het AZU, is er geen toonbare oorzaak gevonden. Het gehoor is aanzienlijk minder dan het andere oor.
    Vandaag is het linker oor uitgespoten, waarbij een ontsteking is geconstateerd. Ook bij dit oor heb ik geen pijn gehad, totdat men ging uitspuiten. Het rechter oor is schoon (terwijl dat het probleem oor is). Zou het kunnen dat het rechter oor Labyrinthitus heeft. Ik heb namelijk het gevoel dat het probleem veel dieper ligt in de gehoorgang van het rechter dan nu bij de ontsteking in het linker oor. Graag uw mening hierover.
    Met dank! Sonja Goldner

  2. Ik ben geen arts (maar wel psycholoog), en ik heb er maar één woord voor: heftig.

    Ik heb sinds september 2020 last van deze aandoening. Het gaat gepaard met een heel scala aan klachten waaronder hevige vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, koorts, tinnitus, gehoorproblemen en de lijst gaat maar door.

    Sommige mensen hebben inderdaad kortdurende milde klachten, maar ik ben persoonlijk nog nooit zo lang zo ziek van een virale infectie geweest. Ik heb mijn werkzaamheden zodoende enkele maanden moeten stoppen. Ik ben niet de enige patiënt die zulke drastische stappen moest nemen. Daarnaast bestaat er in de regel geen medicijn die de oorzaak wegneemt, dus hoe goed en kwaad je herstelt is afhankelijk van je algehele gezondheid, het soort virus of bacterie en je immuunsysteem. Dat is dus voor iedereen anders.

    Mijn advies: luister goed naar je lijf. Besef dat je permanente schade aan je gehoor en je evenwicht kunt overhouden: de symptomen negeren of doorwerken is dus niet te adviseren. Mocht jij tot die groep behoren die lang en hevig last van symptomen heeft, kom dan voor jezelf op en neem op tijd gas terug. Ik zou willen dat men mij eerder en beter had voorgelicht over de symptomen van deze aandoening, en de mogelijke nasleep daarvan. De meeste mensen denken bij het horen van het woord “oorontsteking” immers niet meteen aan een weken- of maandenlang traject.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips