Syndroom van guillain-barré

Klachten en verschijnselen:
– Een zich uitbreidend doof gevoel en tintelingen in vingers of tenen.
– Spierzwakte.

Alarmerende verschijnselen:

– Verspreide tintelingen en een verspreid doof gevoel.
– Ademhalingsmoeilijkheden.

Het syndroom van Guillain-Barré is acuut en veroorzaakt vaak ernstige schade aan alle of een deel van de perifere zenuwen. De ziekte is het gevolg van ontsteking en verwoesting van de myelineschede die de zenuwvezels bedekt. Waarschijnlijk wordt de ziekte veroorzaakt door immunologische processen. Hierdoor ontstaan er antistoffen die tegen de myelineschede werken.

De oorzaak van het syndroom van Guillain-Barré is onbekend, maar in tweederde van de gevallen treedt het op na een virusinfectie. Soms kan de patiënt zich deze infectie herinneren, in andere gevallen worden er aanwijzingen voor gevonden bij bloedonderzoek. Deze virusinfectie kan een vorm van herpes zijn of de ziekte van Pfeiffer, maar het kan ook griep, een verkoudheid of een andere onschuldige infectie zijn. Het syndroom van Guillain-Barré kan zich ook ontwikkelen bij andere aandoeningen, zoals de ziekte van Hodgkin.

Soms wordt het syndroom van Guillain-Barré met medische handelingen in verband gebracht; 5 tot 10 procent van alle gevallen treedt na een operatie op. Korte tijd dacht men dat het wellicht door een vaccin veroorzaakt werd, omdat na een grootscheeps vaccinatieprogramma voor griep in de Verenigde Staten in 1976 en 1977 vele gevallen van het syndroom van Guillain-Barré werden gerapporteerd. Verdere studie wees uit dat het aantal gevallen niet groter was dan het geweest zou zijn zonder vaccinatie.

De verschijnselen kunnen een paar dagen tot een week of twee na de oorzakelijke infectie of één tot vier weken na een operatie optreden. Tintelingen in vingers en tenen kunnen gevolgd worden door algehele spierzwakte. Het gevoel van zwakte breidt zich meestal van beneden naar boven uit; van de benen naar de armen en het gezicht. In ernstige gevallen mondt de spierzwakte uit in verlammingen en zijn ook de ademhalingsspieren aangetast. Ook de spieren die verantwoordelijk zijn voor de oogbewegingen, beweging van het gezicht, spreken, kauwen en slikken kunnen verzwakt of verlamd raken.

Het syndroom treedt jaarlijks bij ongeveer 1,5 op de 100.000 mensen op en kan op elke leeftijd voorkomen.

Diagnose.

De diagnose berust op de verschijnselen, lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek zoals elektromyografie en onderzoek van de hersen- en ruggenmergvloeistof, verkregen door middel van een ruggenprik.

Hoe ernstig is het syndroom van Guillain-Barré?

In zijn ernstigste vorm is het syndroom van Guillain-Barré een medisch spoedgeval, dat opname op een intensive care afdeling vereist. Een aantal mensen met het syndroom van Guillain-Barré heeft op een zeker moment in het verloop van de ziekte beademing nodig.

Meestal treedt in het verloop van enkele maanden herstel op. Mensen met uitgebreide verlammingen zullen langdurig gerevalideerd moeten worden om hun onafhankelijkheid te herwinnen. In ongeveer 10 tot 15 procent van de gevallen blijven lichte tot matige restverschijnselen bestaan. Het sterftecijfer bedraagt slechts enkele procenten.

Behandeling.

De behandeling van het syndroom van Guillain-Barré bestaat gewoonlijk uit ondersteunende zorg. Bij ernstige gevallen wordt in de eerste weken plasmaferese toegepast, een techniek waarbij bloedplasma en eventueel aanwezige schadelijke antistoffen uit het bloed verwijderd worden. Dit kan de kans op volledig herstel vergroten.

Als de toestand stabiel is, wordt met de revalidatie begonnen. Bubbelbaden kunnen pijn verlichten en het oefenen van de spieren vergemakkelijken. Fysiotherapie, bijvoorbeeld in de vorm van passieve oefeningen, kan veilig worden toegepast in de acute fase van de ziekte. Als de verschijnselen afgenomen zijn, zal revalidatie door middel van een actief oefenprogramma u helpen uw spierkracht en onafhankelijkheid terug te krijgen. Tijdens de lange herstelperiode zijn soms hulpmiddelen, zoals een rolstoel of beugels nodig, om uw beweeglijkheid te vergroten.

Meer info over Guillain barre syndroom


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips