Sinustrombose
Bij een sinustrombose is er sprake van bloedstolling in een bloedvat (meestal is dat een ader) en wordt er een bloedprop of stolsel gevormd. Dit stolsel (trombus) staat een goede stroming van het bloed in de weg. Daardoor ontstaat er een stuwing van bloed in het gebied waar de betreffende ader op draineert. Dit heeft in het ergste geval versterf van weefsel tot gevolg.
Gevaarlijke complicatie
Wanneer het stolsel met de bloedstroom wordt meegenomen en elders vast gaat zitten, ontstaat er een embolie. Met name een longembolie is een beruchte complicatie, omdat deze snel tot de dood kan leiden. Ook in het adersysteem van de hersenen kan een trombose ontstaan. Een dergelijke trombose treedt bij voorkeur op in de zogenoemde hersensinus. Een hersensinus (het meervoud is ook sinus) is een aderachtige ruimte tussen de beide lagen van het harde hersenvlies. De sinus monden uit in de zogeheten confluens sinuum.
Door een sinustrombose neemt de hersendruk toe. Bij deze patiënten treedt hoofdpijn op, er doen zich bewustzijnsstoornissen voor, en er ontstaat koorts. In een later stadium kunnen verlammingen ontstaan. Wanneer de patiënt de trombose overleeft, ontwikkelt zich vaak een halfzijdige verlamming.
Wat is de oorzaak van een sinustrombose?
Met name mensen bij wie het bloed sneller dan normaal stolt, kunnen door een trombose worden getroffen. Voor een gestoorde bloedstolling zijn er verschillende oorzaken.
Na een ernstig ongeluk of een grote operatie heeft iedereen meer kans op het krijgen van een trombose. Ook tijdens de zwangerschap en de dagen na de bevalling is er een groter risico. Vrouwen die 4de pil’ gebruiken, hebben ook een iets grotere kans op trombose. Het ontstaan van een sinustrombose kan verder worden veroorzaakt door etterende ontstekingen in het gebied van het hoofd. Daarbij gaat het met name om middenoorontstekingen en ontstekingen van de neusbijholten, zeker wanneer zo’n ontsteking zich uitbreidt naar de botten in de omgeving. Een zeldzame oorzaak van een trombose is een ontsteking van de kleine bloedvaten.
Hoe wordt een sinustrombose behandeld?
Het bloedstolsel moet worden opgelost. Daarom geeft men per infuus heparine. Dat is een stof die de bloedstolling remt.
Na 10 a 14 dagen wordt overgegaan op een coumarinepreparaat (Marcoumar® of Sintrom®). Ook deze medicijnen gaan de stolling tegen. Doorgaans moeten deze geneesmiddelen langdurig worden ingenomen. Wanneer een etterende ontsteking de oorzaak van de trombose is, dan moet het ontstekingsgebied operatief worden schoongemaakt. Bovendien dient er dan een behandeling met antibiotica plaats te vinden.
Alarmerende kenmerken zijn hoofdpijn, kramp en verschijnselen van verlamming. Wanneer de oorzaak is gelegen in een etterende ontsteking, dan is er vaak hoge koorts. In dat geval is het absoluut noodzakelijk direct de huisarts te waarschuwen!
Wat doet de dokter?
Als de dokter vermoedt dat er een sinustrombose in het spel is, gaat hij verder onderzoek aanvragen. De aandoening kan worden aangetoond met behulp van een angiografie (röntgenfoto van de bloedvaten) en door computertomografie (CT-scan).
Ziekteverloop
Een kenmerk van een sinustrombose is het sluipende begin. Door de ernstige verstoring van de doorbloeding van de hersenen kan uiteindelijk een beroerte optreden.
In het eerste stadium staan hoofdpijnklachten op de voorgrond. Deze worden gevolgd door aanvallen van kramp in het hele lichaam of een deel ervan. De patiënt is in dit stadium niet of nauwelijks meer aanspreekbaar, reageert niet meer op lichte prikkels en is suf en slaperig.
Er kunnen tevens verlammingsverschijnselen aan armen of benen optreden, braken, pijn in het gezicht en problemen met zien.
Soms puilt een oog uit, of staan de ogen naar de neus gericht. Wanneer geen behandeling wordt ingesteld, kan er hersenoedeem optreden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.