Mononucleosis
Mononucleosis, ook wel bekend als de ziekte van Pfeiffer, is een acute infectie met het herpesvirus Epstein-Barr (EBV). Mononucleosis komt over de hele wereld voor en kan iedereen van elke leeftijd treffen, maar meestal zijn de patiënten tussen de tien en vijfendertig jaar. De deskundigen weten niet precies hoe lang de incubatie (ziekteverwekking) duurt, maar over het algemeen neemt men aan dat dit vier tot zes weken is. De symptomen omvatten koorts, keelpijn, gezwollen lymfeklieren in de nek en hals, moeheid, spierpijn, de aanwezigheid van atypische B-lymfocyten (witte bloedcellen met een ronde of ovale celkern), abnormale leverfunctie, een vergroting van de milt en blauwe plekken.
In zeldzame gevallen kan mononucleosis leiden tot meningitis (hersenvliesontsteking), encefalitis (ontsteking van hersencellen) of neuritis (ernstige ontsteking van een zenuw). De infectie wordt overgebracht via hoest- of niesdruppels in de lucht, of via direct contact met de saliva (speeksel) van een besmet persoon. Ook kan de infectie tot stand komen via een bloedtransfusie met besmet bloed. De aandoening wordt door de arts vastgesteld aan de hand van een bloedonderzoek naar de mononucleaire cellen (cellen met één celkern).
Er bestaat geen geneesmiddel voor mononucleosis. De behandeling bestaat uit veel rusten en drinken, om uitdroging te voorkomen. Water en vruchtensappen zijn hiervoor het geschiktst, alcohol en koffie moeten worden vermeden. Ook middelen die verkrijgbaar zijn bij drogist en apotheek, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen helpen tegen de koorts en spierpijn. De eventuele keelpijn kan worden bestreden door te gorgelen met water en zout.
Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder u een bepaald medicijn niet mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat u om andere redenen al moet slikken).
De klachten zullen meestal binnen tien dagen zijn verdwenen, maar het virus zelf kan wel verscheidene maanden na het herstel in het lichaam blijven. De verdikking van de lymfeknopen (of -klieren) en de milt zullen doorgaans na enkele weken zijn verdwenen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.