Hoe te handelen bij een hitteberoerte?

Hoe te handelen bij een hitteberoerte?
De hitte kan voor diverse lichamelijke klachten zorgen, waarvan de hitteberoerte een ernstige vorm is. Een hitteberoerte is uitdroging van ons lichaam in combinatie met een te hoog oplopende lichaamstemperatuur. Doordat het buiten warm is, verliezen we meer vocht doordat we meer zweten dan normaal. Het is belangrijk om dit te compenseren, door het drinken van voldoende water. Doet u dat niet, dan kunt u fysieke klachten ervaren ten gevolge van de hitte, wat uiteindelijk kan leiden tot een hitteberoerte.

Wat gebeurt er bij een hitteberoerte?

Bij een hitteberoerte doen zich twee zaken voor:

  • Uitdroging van het lichaam. Door teveel vochtverlies en een onvoldoende vochtinname, raakt ons lichaam uitgedroogd.
  • Door het bovenstaande kan de warmteregulatie in ons lichaam verstoord raken. Het gevolg kan een verhoogde lichaamstemperatuur in onze hersenen zijn.

Hitteberoerte kan zeer plotseling optreden, bijvoorbeeld na hevig transpireren. Doordat ons lichaam uitdroogt, zal de bloeddruk dalen. Als dat in sterke mate gebeurt, dan kan de persoon in kwestie zelfs in een shocktoestand terechtkomen. De druk in de bloedvaten is dan zo laag, dat de vitale lichaamsfuncties acuut in gevaar komen. Een shock is de meest ernstige vorm van hitteberoerte. Andere symptomen kunnen verward of vreemd gedrag zijn (als gevolg van de verhoogde hersentemperatuur). Ook het verliezen van bewustzijn of mildere klachten, zoals duizeligheid, misselijkheid, hogere hartslag, verhoging van de lichaamstemperatuur, een bleek gezicht of een huid die koud en klam of juist warm en droog aanvoelt, kunnen duiden op hitteberoerte.

Wat te doen bij (het vermoeden van) hitteberoerte?

Zekerheid gaat boven alles. Vermoedt u een hitteberoerte, zorg er dan voor dat deze persoon in een koele omgeving terechtkomt (schaduw of een ruimte met airconditioning). Leg de persoon in kwestie op de rug, liefst met de voeten een beetje omhoog. Let vervolgens op de volgende zaken:

  • Kleding moet los worden gemaakt of worden verwijderd.
  • Zorg voor goede hydratatie, maar niet met te koud drinken. Water of een isotone sportdrank die een beetje gekoeld is, voldoet prima.
  • Gebruik natte doeken of sponzen om het slachtoffer af te koelen, vooral in de nek en op het hoofd. Ook een ventilator kan voor de benodigde verkoeling zorgen.

Hoe te voorkomen?

Zoals bij eigenlijk alles, is het belangrijk om een hitteberoerte te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn op de hitte die komen gaat. Dat is voor iedereen van belang, maar zeker voor risicogroepen als kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Hanteer de volgende tips:

  • Drink veel water en doe dat op tijd, nog voordat u dorst krijgt. Laat de alcohol staan, zeker op het warmst van de dag. Kies niet voor ijskoude dranken, hoe aantrekkelijk dat ook is.
  • Draag luchtige en lichte kleding.
  • Hanteer een tropenrooster. Blijf midden op de dag uit de zon en houd uw gemak. Activiteiten plant u het beste ‘s morgens of ‘s avonds.
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon. Sommige mensen vinden het lastig om goed te eten als het warm is. De voedingsstoffen heeft uw lichaam echter hard nodig.
  • Heb verkoeling binnen handbereik, bijvoorbeeld in de vorm van een fris voetenbadje, natte doeken of een plantenspuit.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips