De meest gestelde vragen over griep

Hoe krijgt men griep?
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (ook influenzavirus genoemd). Wanneer een met griepvirus besmet persoon hoest of niest, komen er in de lucht kleine druppeltjes te zweven. Deze bevatten het griepvirus. Als iemand anders deze druppeltjes inademt, kan die besmet raken met het griepvirus. Nadat iemand besmet is, duurt het 1 tot 2 dagen voordat hij of zij ziek wordt. In de tussentijd kan deze persoon al wel andere mensen besmetten.

Wat is griep?

Bij echte griep (influenza) voelt u zich binnen een paar uur erg ziek worden, met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts (rond de 39°C). Soms heeft u last van een droge hoest en een rode, pijnlijke keel. Normaal gesproken knapt u na 3 tot 5 dagen weer op, maar voelt u zich vaak nog wel 1 tot 2 weken slapjes en gauw moe. Soms kan men lichte koorts houden gedurende een periode van ongeveer 10 dagen.

Wat kan ik tegen griep doen?

Griep kan alleen worden voorkomen met de griepprik. De griepprik krijgt u elk najaar (eind oktober, begin november) van de huisarts. De griepprik beschermt één winter tegen de griep en werkt alleen voordat u besmet bent. Wanneer u eenmaal griep hebt, zit er niets anders op dat het uit te zieken. U kunt dan het beste niet te veel inspanning verrichten. Veel drinken is goed om uitdroging door de hoge koorts te voorkomen. Tegen de koorts en de hoofd- en spierpijn kunt u eventueel paracetamol innemen.

Is een ernstige verkoudheid hetzelfde als griep?

Wie zich niet lekker voelt, noemt het al gauw een griepje. Toch worden niet alle ‘griepjes’ veroorzaakt door het griepvirus. Verkoudheid, buikgriep e.d. worden door andere virussen veroorzaakt. Hier helpt de griepprik dus niet tegen. De griepprik helpt alleen tegen de echte griep (influenza). Bij verkoudheid zijn hoge koorts (hoger dan 39°C) en spierpijn meestal afwezig.

Wat verstaat men onder de griepgolf?

Elke winter krijgt ruim 1 op de 10 tot 20 mensen griep. De jaarlijkse griepgolf wordt veroorzaakt doordat het griepvirus regelmatig van ‘schil’ verandert.

De meest gestelde vragen over griep

Waaruit bestaat de griepprik?

Over de hele wereld zijn ‘uitkijkposten’ waar plaatselijk voorkomende griepvirussen worden onderzocht. Op die manier kan men voorspellen welke virussen de komende winter in ons land zullen opduiken. De griepprik bevat doodgemaakt en in stukjes gehakt griepvirus van het type dat die winter in ons land verwacht wordt. Als dit wordt ingespoten, reageert ons afweersysteem met het maken van afweerstoffen, speciaal tegen dat type griepvirus. Wanneer iemand die een griepprik heeft gehad later het levende griepvirus inademt, maken de gevormde afweerstoffen het virus direct onschadelijk. De griepprik helpt dus ons afweersysteem met de bestrijding van het griepvirus.

Helpt de griepprik griep voorkomen?

Ja, de griepprik beschermt meestal tegen griep. Krijgt u onverhoopt toch griep, dan zorgt de griepprik er wel voor dat de griep minder ernstig verloopt. Vooral de kans op complicaties van griep vermindert sterk door de griepprik. De griepprik helpt niet tegen verkoudheden of andere virusziekten.

Heeft de griepprik bijwerkingen?

Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt op de plaats van injectie (de bovenarm) een rode, gevoelige plek. Deze plek verdwijnt weer binnen 1 tot 2 dagen. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn of verhoging na de griepprik zijn zeldzaam. Als ze al optreden, zijn ze mild en van korte duur.

Kan de griepprik ook griep veroorzaken?

Er wordt wel eens beweerd dat mensen van de griepprik een paar dagen een grieperig gevoel krijgen of zelfs griep. Dit is onjuist: alleen levend griepvirus kan griep veroorzaken. Voor de griepprik wordt dood en stukgemaakt griepvirus gebruikt. Let wel, het duurt enige tijd voordat de griepprik afdoende beschermt tegen griep: ons lichaam heeft ongeveer 2 weken nodig om genoeg afweerstoffen te maken om het levende griepvirus aan te kunnen. U kunt in die twee weken dus nog wel griep krijgen.

Wanneer is de beste tijd voor de griepprik?

Behoort u tot de mensen voor wie de griepprik wordt aanbevolen, dan is het erg belangrijk griep te voorkomen. U kunt als gevolg van griep ernstige complicaties oplopen, zoals een langdurige herstelperiode, een blijvende achteruitgang van de conditie, een longontsteking of een ontregeling van bijvoorbeeld uw diabetes. De griepprik is dan bovendien gratis voor u. Haal daarom ieder jaar oktober of begin november een griepprik bij uw huisarts. Als u niet zeker weet of u tot de aanbevolen groep mensen behoort, vraag dan uw huisarts.

Voor wie is de griepprik aanbevolen en gratis?

■ Alle 65-plussers. Mensen die 65 jaar of ouder zijn, of mensen die nu 64 jaar zijn, maar voor 1 mei van het komende jaar 65 worden.

■ Hartpatiënten. Mensen die een hartaanval gehad hebben of hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of die hartoperaties hebben ondergaan.

■ Longpatiënten. Mensen die last hebben van astma (benauwdheid), van chronische bronchitis (veel hoesten en slijm opgeven) of van longemfyseem (kortademigheid en benauwd bij kleine inspanning).

■ Mensen met diabetes. Mensen die insuline moeten spuiten, die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen gebruiken of een dieet moeten volgen om hun bloedsuikergehalte te reguleren.

■ Nierpatiënten. Mensen met nierziekten, waarbij de nieren onvoldoende capaciteit hebben. Dus niet bij nierstenen.

■ Mensen met verlaagde afweer. Mensen met een verlaagde afweer door ziekte of medische behandeling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips