Zwangerschaps complicaties

Een ernstige zwangerschaps complicaties is een ectopische zwangerschap (buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zie extra-uteriene graviditeit), waarbij de vrucht zich buiten de baarmoeder ontwikkelt, meestal in de eileider. Chirurgisch ingrijpen is hierbij in het algemeen noodzakelijk.

zwangerschaps complicaties

Andere zwangerschaps complicaties zijn hyperemesis gravidarum, abortus, zwangerschapsvergiftiging, voortijdig loslaten van de placenta en placenta praevia. Van hyperemesis gravidarum wordt gesproken indien de misselijkheid in het begin van de zwangerschap tot dusdanig veelvuldig braken leidt, dat uitdrogingsverschijnselen ontstaan. Veelal is een ziekenhuisopname hierbij uiteindelijk noodzakelijk. Onder abortus wordt een miskraam verstaan, dat wil zeggen het afstoten van een niet-levensvatbare vrucht tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.

Zwangerschapsvergiftiging (toxicose) treedt betrekkelijk zelden op in de laatste drie maanden van de zwangerschap, naargelang de aard van de symptomen wordt de zwangerschapsvergiftiging pre-eclampsie of eclampsie gravidarum genoemd. De symptomen van pre-eclampsie zijn vochtophoping in de weefsels, een verhoogde bloeddruk en eiwit in de urine. Bij eclampsie breiden de symptomen zich uit met klachten als hoofdpijn, sterretjes zien, dubbel en/of troebel zien, druk op de maag, braakneigingen, eventueel een epileptisch insult (zie epilepsie). In de meest extreme vorm kan het de dood tot gevolg hebben.

Placenta praevia is een te lage ligging van de placenta, die de baarmoedermond geheel kan bedekken en dan een obstakel vormt voor de geboorte. Het enige teken ervan vormen pijnloze bloedingen. Bloedingen treden ook op bij het voortijdig loslaten van de placenta van de baarmoeder; dit veroorzaakt vaak de dood van de foetus.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips