Haaruitval

Elke dag verliest een mens tussen de 30 en 100 haren. In de haarwortel is echter al een nieuw exemplaar gevormd. Zo blijft in een gezonde situatie de hoeveelheid haar bij een volwassene keurig op het niveau van 100.000 tot 200.000 haren. Als er echter meer haren uitvallen dan dat er aan nieuwe exemplaren worden gevormd, spreekt men over haaruitval. Het haar wordt dunner en er ontstaan kale plekjes op het hoofd. In Nederland heeft 33 % van de vrouwen en 48 % van de mannen last van haargroeiproblemen. Bij vrouwen is dit meestal een tijdelijk probleem.

Het uitvallen van het haar kan veroorzaakt worden door zwangerschap, borstvoeding, menstruatie, overgang, stress, wisseling van de seizoenen, lijnen of eenzijdige voeding. In deze situaties worden veel belangrijke voedingsstoffen aan het lichaam onttrokken. Daardoor zijn de haarwortels niet langer meer in staat om voldoende haarcellen te produceren. Bij 37 % van de mannen met haaruitval spelen erfelijke factoren mee. Het proces is dan onomkeerbaar.

De vorm van het haar Kan ook abnormaal zijn. Een verzwakte bouw van het haar geeft na beschadiging splijting van het haar in de lengte of breken overdwars. Ook erfelijke afwijkingen kunnen vormafwijkingen aan het haar geven. Ten slotte kan men haarziekten onderscheiden die gekenmerkt zijn door grote haaruitval (alopecia). Sterke uitval van haren treedt bij eiwitarme voeding en bij bloedarmoede op. Een uitval van vrijwel alle haar, dus zowel van rustende als van groeiende haren vindt men bij ernstige ziekten, soms bij het gebruik van anticonceptiemiddelen (de pil) of na de bevalling. Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, bèta-blokkers als men daar gevoelig voor is zelfs aspirine, kunnen als bijverschijnsel haaruitval geven. Daarmee is het rijtje nog lang niet volledig.

Men kan zijn haren ook kwijt raken door:
– te streng vermageringsdieet;
– vegetarisch dieet;
– diabetes;
– hoge koorts;
– oververmoeidheid;
– bloedarmoede;
– zwemmen in sterk gechloreerd water;
roken;
alcohol;
– heftige emoties;
– aanhoudende stress.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips