Bloeden uit lichaamsopeningen

Schijnbaar oppervlakkige letsels kunnen gepaard gaan met inwendige bloedingen. Een klap tegen het hoofd bijvoorbeeld, die een onschuldige bloeding van de huid veroorzaakt, kan tegelijk een veel ernstigere inwendige bloeding veroorzaken. In sommige gevallen komt het voor dat er bij inwendig letsel geen tekenen zijn van een uitwendige bloeding. In andere gevallen braakt het slachtoffer bloed, of vloeit er bloed uit de mond, oren, neus, anus, vagina of penis.

bloed uit het oor

Inwendige bloedingen, vooral in de buikholte, het hoofd, of de borst, zijn buitengewoon ernstig en kunnen levensbedreigend zijn. Het bloedverlies kan aanzienlijk zijn, ook al is er geen uitwendige bloeding zichtbaar.

Als de persoon een traumatisch letsel heeft opgelopen, dat wil zeggen letsel tengevolge van een val, een auto-ongeval, of een andere gebeurtenis die gepaard gaat met veel uitwendige kracht of geweld, wees dan bedacht op een inwendige bloeding.

Braken van bloed. Hematemese is de medische term voor het braken van bloed. Dit kan zich voordoen als gevolg van letsel aan of een ziekte van de keel, slokdarm, maag of het voorste deel van de twaalfvingerige darm (duodenum).

Roep onmiddellijk spoedhulp in. Laat het slachtoffer indien mogelijk met zijn benen omhoog gaan liggen terwijl u op de komst van de hulpdienst wacht. Een zakje ijs kan worden aangebracht op de plaats van de inwendige bloeding (als die bekend is) en de patiënt moet rustig en kalm gehouden worden. Hij mag niet proberen iets te eten of te drinken, ook al klaagt hij dat hij dorst heeft.

Ophoesten van bloed. De medische term voor het ophoesten van bloed is hemoptoe. Dat bloed komt in de meeste gevallen uit de longen of de luchtpijp en is meestal schuimig, helder van kleur en heeft een zoutige smaak. Enige mogelijke oorzaken zijn: ontsteking van de longen of bronchiën, letsel aan de borst door een stomp voorwerp en longkanker.

Laat onmiddellijk spoedhulp komen indien de patiënt grote hoeveelheden bloed ophoest. Tijdens het wachten op de komst van de hulpdienst moet degene die bloed opgeeft gaan liggen. Zijn hoofd moet een beetje hoger liggen dan de rest van zijn lichaam en ondersteund worden door een kussen.

Maak strak zittende kledingstukken om zijn hals en borst los. Houd hem warm en rustig en maak het hem zo gemakkelijk mogelijk. Als hij over dorst klaagt, kunt u hem kleine hoeveelheden water geven.

Rectale bloeding. Als bloed uit de anus komt, kan dat uiteenlopende oorzaken hebben. Aambeien (hemorroïden) kunnen een bloeding veroorzaken. Dit is een betrekkelijk onschuldig voorval dat blijkt uit helder rood bloed in de w.c.-pot of op het toiletpapier. Zwarte, teerachtige ontlasting, roodbruine ontlasting, of helder rood bloed in de ontlasting kan wijzen op een aanzienlijke bloeding in het spijsverteringsstelsel (bedenk dat het gebruik van bismut of ijzerhoudende preparaten ook zwarte ontlasting kunnen veroorzaken). Als u een rectale bloeding van onbekende oorzaak hebt geconstateerd, raadpleeg dan een arts.

Als bij rectale bloeding sprake is van middelgrote tot grote hoeveelheden bloed, zorg dan onmiddellijk voor spoedhulp.

Vaginale bloeding. Vaginale bloeding is een normaal onderdeel van de menstruatie. Maar bloed dat uit de vagina komt, kan ook een indicatie zijn van een breed scala van algemene en gynaecologische afwijkingen. Raadpleeg onmiddellijk uw huisarts als er een bloeding optreedt die u niet kent, vooral tijdens de zwangerschap.

Bloed in de urine. Bloed in de urine, wat hematurie wordt genoemd, kan erg beangstigend zijn. Een betrekkelijk geringe hoeveelheid helder rood, vers bloed in de toiletpot geeft de indruk dat die vol bloed zit. De kans is echter groot dat betrekkelijk weinig bloed is verloren. Vraag uw arts om advies, omdat de oorzaak een tumor, infectie, een nierziekte of een ander ernstig medisch probleem kan zijn. Als het bloed aan de urinestroom vooraf gaat en helder rood is, is het waarschijnlijk afkomstig uit de urinebuis (urethra). Als het bloed goed vermengd lijkt te zijn met de urine, wijst dat erop dat het afkomstig is uit de blaas of de nieren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips