Acute geneesmiddelen en drugsintoxicatie
Een paar geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen, maar de meeste kunnen bij sommige overgevoelige individuen gevaarlijke en hevige reacties teweeg brengen die medische spoedhulp vereisen. Het op elkaar inwerken van medicijnen kan ook schadelijke effecten veroorzaken: om die reden is het essentieel dat u samen met uw huisarts een lijstje maakt van alle geneesmiddelen die u daadwerkelijk inneemt en dat u vermeldt welke u op recept hebt gekregen en welke u zelf bij apotheek of drogist hebt gekocht.
Vrij verkrijgbare (legale) geneesmiddelen. Als u (of een gezinslid of kennis) na het innemen van een medicijn ernstige hoofdpijn krijgt, in de war raakt, het emotionele evenwicht verliest, bang wordt, problemen met het gezichtsvermogen heeft, huiduitslag krijgt, bewusteloos wordt, in coma raakt of een toeval krijgt, stop dan onmiddellijk met het geneesmiddel en raadpleeg de huisarts, of vraag zo nodig om hulp.
Verboden drugs. De verschijnselen van het gebruik van verboden drugs verschillen per soort. Bij drugs als marihuana kan de uitwerking onschuldig zijn: de pupillen zijn verwijd en de gebruiker ziet rood rond de ogen. Zijn spreektempo kan overdreven snel zijn of juist traag en verward.
In geval van acute drugsintoxicatie zijn de symptomen waarschijnlijk ernstiger.
Bewijstzijnsverstorende drugs. LSD en andere drugs die illegaal worden verhandeld, veroorzaken een snelle pols, verwijde pupillen en een blozende gelaatskleur. De gebruiker kan onsamenhangend praten en dingen ’zien’ en ’horen’ die u ontgaan (hallucinaties). Sommigen worden heel erg gespannen en bang. Ook kunnen paranoia, agressief gedrag en extreme in zichzelf gekeerdheid optreden.
Pepmiddelen en kalmerende middelen. Pepmiddelen (’speed’) maken iemand opgewonden en geven het lichaam een fysieke stimulans, zodat hartslag en ademhaling zich versnellen. Snel praten, verwijde pupillen, transpireren en slapeloosheid kunnen ook optreden. De effecten van kalmeringsmiddelen zijn het tegendeel daar van; zij vertragen de hartslag en de ademhaling en leiden ertoe dat de gebruiker gaat stotteren en onduidelijk spreekt.
Verdovende middelen. Net als bij kalmerende middelen zullen de pols en de ademhaling waarschijnlijk trager worden. De huid kan koel aanvoelen, maar er kan wel sprake zijn van transpiratie. Slaperigheid en zelfs bewusteloosheid zijn het gevolg van een overdosis.
Spoedbehandeling. Roep dringend hulp in als u denkt dat iemand een overdosis geneesmiddelen of verslavende verboden drugs heeft ingenomen. Waarschuwingssignalen zijn bewustzijnsverlies, een ademhaling die gevaarlijk langzaam is of gestopt lijkt te zijn (ademstilstand), of agressief, paniekerig, vijandig, gewelddadig, angstig of waangedrag na gebruik van een verboden drug.
Als u denkt dat de overdosis minder dan één uur geleden oraal is ingenomen, kan het goed zijn om braken op te wekken.
Ontwenning van geneesmiddelen en drugs. Als iemand abrupt stopt met het chronisch gebruik van alcohol of drugs (of verslavende geneesmiddelen), kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. De chronische alcoholist of drugverslaafde loopt het gevaar van toevallen, delirium tremens of zelfs van overlijden als de detoxicatie niet op systematische wijze wordt uitgevoerd. Andere complicaties kunnen zich voordoen bij het stoppen met het regelmatige gebruik van benzodiazepinen, barbituraten, heroïne, morfine en andere opiaten, en alcohol.
Voor een goede afkick- of ontwenningskuur is vaak een behandeling van een week of langer nodig, het liefst in een ziekenhuis. Zorg voor medische spoedhulp als u constateert dat iemand acute ontwenningsverschijnselen van medicijnen of verslavende middelen heeft.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.