Marihuana

Marihuana verslaving
Marihuana is de volksnaam voor een plant met de naam Cannabis sativa. Marihuana is ook de naam van de drug die gemaakt wordt door de bladeren en de bloemkronen van de plant te drogen. De bladeren en de bloemkronen bevatten een aantal chemicaliën die bekend staan onder de naam cannabinolen. Een chemische stof met de naam THC of delta-9-tetrahydrocannibinol veroorzaakt het gevoel ‘high’ of ‘stoned’ te zijn, door in te werken op de hersenfuncties. De kracht van marihuana varieert per proefmonster.

De marihuanaplant wordt al langer dan 5000 jaar verbouwd en voor verschillende doeleinden gebruikt. De oude Chinezen gebruikten de vezels van de plant voor het maken van touw en kleding. De Grieken en Romeinen maakten er geneesmiddelen van. Ook werd er olie van gemaakt voor zeep en verf en het diende tevens als vogelzaad.

Ook de Amerikaanse kolonisten gebruikten de plant. In de 17e en 18e eeuw maakten zij, net als de Chinezen en Romeinen, van de hennepvezels touwen en kleding. In de 19e eeuw werden de canvas kappen van huifkarren soms gemaakt van de vezels van de marihuanaplant. In de jaren ’20 en ’30 werd het roken van marihuana om stoned te worden populair in Amerika. Veel mensen hadden angst voor marihuana, en er werden wetten aangenomen om het gebruik ervan te beperken. In 1937 werd er een wet aangenomen die het gebruik van marihuana overal in het land verbood.

In de jaren ’60 werd marihuana populairder dan ooit. Op middelbare scholen en universiteiten werd marihuana gerookt door de studenten om te laten zien dat ze onafhankelijk en volwassen waren. De hippies integreerden marihuana in hun levensstijl.

Het extract van cannabis, marihuana, werd ooit algemeen gebruikt in de medische wetenschap en in sommige landen kent het nog een geneeskundig gebruik. Marihuana is uniek in zijn chemische samenstelling en psychologische gevolgen. Gebruikers hebben er steeds meer van nodig om high te worden of om zich goed te voelen. Er kan een grote psychische afhankelijkheid ontstaan die lijkt op cocaïneverslaving. Hallucinaties zijn geen bijwerking van de drug, maar zijn eerder een symptoom van een overdosis.

Marihuana wordt meestal gerookt, maar kan ook verwerkt worden in voedsel of drankjes. Er is aangetoond dat marihuana hart- en longziektes veroorzaakt. De rook bevat giftige gassen en chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken. De rook kan ook longweefsel vernietigen en het afweersysteem van het lichaam afbreken door het vernietigen van witte cellen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips