Wat is lachgas? En is lachgas gevaarlijk?

Steeds meer jongeren en jongvolwassenen gebruiken regelmatig lachgas. Het roesmiddel wordt vooral gebruikt als partydrug in het uitgaansleven en in de privésfeer. Aangezien lachgas geen echte drug is, wordt er beweerd dat het niet gevaarlijk is. Maar is dat wel zo?

Lachgas is een kleur- en geurloos gas dat de werkzame stof distikstofmonoxide (N2O) bevat. Vroeger werd het ook in ziekenhuizen als narcosemiddel gebruikt. Dit is echter een ander soort middel dan het middel dat als partydrug wordt gebruikt. Het lachgas dat in ziekenhuizen als narcosemiddel wordt gebruikt, is van een hoogstaande medische kwaliteit en is gemengd met zuurstof. Het middel dat als partydrug wordt gebruikt, is van een veel lagere kwaliteit.

Hoe gebruik je lachgas?

Mensen die lachgas gebruiken, doen dit via een ballon die met gas gevuld is. Het gas wordt met een cilinder of een patroon (via een slagroomspuit) de ballon ingespoten. Vervolgens wordt er in de ballon in- en uitgeademd, zodat het geïnhaleerde gas langer in de longen blijft. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort en ervaar je een korte trip. Meestal is het roesmiddel verkrijgbaar in lachgaspatronen, maar op festivals en feesten wordt het ook regelmatig via grote cilinders verkocht.

Welk effect heeft lachgas?

Als je lachgas inhaleert, zorgt dit voor een korte, sterke roes. Deze trip is na één tot vijf minuten uitgewerkt. Tijdens de roes daalt je bewustzijn en lijkt het er een beetje op alsof je dronken bent. Ook worden veel gebruikers lacherig. Naast de roes en het lachen, ervaren veel gebruikers ook een vervorming van beeld en geluid. Dit laatste kan zowel tot euforie als tot onrust of angst leiden.

De meeste gebruikers sluiten zich bij het inhaleren helemaal af van hun omgeving. Ze verliezen zich in hun trip. Aangezien een deel van de gebruikers niet van ophouden weet, is hun gedrag niet bevorderend voor de sfeer op een feest.

Wat zijn de negatieve effecten van lachgas?

Naast de gewenste effecten, zoals hallucinaties en tripeffecten, kun je ook ongewenste effecten en negatieve bijwerkingen ervaren. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Flauwvallen
  • Verwardheid
  • Gevoelloosheid
  • Tintelingen

Deze klachten worden veroorzaakt door tijdelijk zuurstoftekort.

Uit gegevens van de Monitor Drugsincidenten is naar voren gekomen dat er slechts een beperkt aantal meldingen is van gezondheidsincidenten na gebruik van de het roesmiddel. Bij de meldingen gaat het meestal om mengintoxicaties. Om het verdovende effect te versterken, gebruiken sommige jongeren lachgas in combinatie met alcohol, GHB of een ander verdovend middel.

Is lachgas gevaarlijk?

Voor zover bekend, is lachgas niet  gevaarlijk. De gezondheidsrisico’s van dit middel zijn minimaal. Wel kan er tijdens het inhaleren tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen ontstaan. Hierdoor kan je duizelig worden of flauwvallen.

Sommige jongeren gebruiken het roesmiddel erg vaak. Hoe meer en hoe vaker je gebruikt, hoe groter het risico op een ongeluk, zoals een valpartij. Bij chronisch gebruik, zoals maanden of jarenlang gebruik, kan er een vitamine B12-tekort optreden. Dit leidt tot bloedarmoede en neurologische stoornissen.

Wanneer is lachgas wel gevaarlijk?

In sommige gevallen is het gebruik van lachgas wel gevaarlijk. Als je het middel rechtstreeks uit de gastank, spuit of het gaspatroon inademt, kunnen je lippen of longen bevriezen.

Ook als je verkouden bent, is het gevaarlijk om de partydrug te gebruiken. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies dan springen. Dit kan leiden tot oorpijn of zelfs tot blijvende gehoorschade.

Verder is het gebruik van lachgas gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Het zuurstoftekort kan grote gevolgen hebben voor de baby. Zo kan het leiden tot geboorteafwijkingen of een spontane miskraam.

Meer risico op een ongeluk

Na het gebruik van het roesmiddel kun je nog een aantal uren onoplettend blijven. Je loopt dan meer risico op een ongeluk. Het is dan ook af te raden om deel te nemen aan het verkeer.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips