Methadon

Methadon is een synthetische stof met morfineachtige werking. In tegenstelling tot de natuurlijke verdovende stoffen morfine en heroïne ontstaan na een behandeling met methadon in veel geringere mate onthoudings(abstinentie) verschijnselen. Het wordt bij de behandeling van morfmisme (zie Morfine) gebruikt om de morfine of heroïne waar de patiënt niet buiten kan zonder de sterke onthoudingsverschijnselen te vervangen en in de tweede fase kan dan de toegediende hoeveelheid methadon in korte tijd drastisch worden verminderd.

methadon

Wanneer men bij gevallen van verslaving aan morfine of heroïne in korte tijd succes wil bereiken dan wordt de aanvangsdosis van 20-40 mg methadon in een week tijd opgevoerd tot 80-160 mg. Dit vereist opname in een ziekenhuis. Deze procedure heeft zijn waarde bewezen bij de meest wanhopige gevallen van verslaving, waarbij reeds alle andere behandelingen hadden gefaald. De patiënten hebben vaak een onrijpe persoonlijkheid, zijn tot criminaliteit geneigd en blijken slechts bereid tot medewerking voor zover hun dit uitkomt. Het kernpunt van de afhankelijkheid van het verdovende middel (‘drug’) ligt niet bij de stof, maar bij de neiging om deze te gebruiken. Deze verslaafde is als het ware blind voor de werkelijkheid geworden en zoekt nog uitsluitend directe opheffing van geestelijke en lichamelijke spanningen in een roes.

Na verloop van enige tijd moet de dosis methadon worden teruggebracht (onttrekking), eerst elke drie a vier dagen 20 mg per dag minder. Na het bereiken van een dosering van 20 mg per dag wordt dit zo gelaten totdat de patiënt zijn geestelijk evenwicht heeft teruggevonden en daarna wordt in drie tot vier dagen het middel volledig gestaakt. Nadat de toediening gestaakt is voelt de patiënt zich vaak zeer goed. Drie tot vijf dagen later wordt de patiënt echter rusteloos, prikkelbaar en ziek. Daarna zijn er gedurende twee weken aanvallen van onberekenbare razernij, zweten, vermoeidheid, geeuwen, jeuk en soms een loopneus. Daarbij komen slapeloosheid, misselijkheid, herhaaldelijke ontlasting, spierpijn en gewrichtskrampen voor. Deze fase vereist veel zorg.

Daarna komt de laatste fase van de ontwenningskuur waarin na 14-21 dagen deze verschijnselen geleidelijk verdwijnen, afgezien van de kramp die bij elke beweging weer kan optreden. Dit is een gevaarlijke periode waarin de patiënt vaak opnieuw naaar het middel (morfine, methadon of heroïne) grijpt. Er wordt van de arts en de verpleegkundige een zeer grote verdraagzaamheid vereist en steun gevraagd. Men mag slechts hopen dat de verschijnselen na verloop van tijd zullen afnemen. Dit kan maanden duren met steeds de dreiging dat de patiënt op zijn oude gewoonte zal terugvallen. Echter, niet elke methadon afhankelijke krijgt ernstige onttrekkingsverschijnselen te verwerken. Anderzijds bestaat het gevaar dat men door een langdurige methadon-kuur de patiënt aan dit middel verslaafd laat worden. De patiënt wordt dan niet genezen. Hij voelt zich alleen gedurende de behandeling wat beter, kan deze echter niet missen.


Relevante artikelen
7 reacties
 1. Als je 3 maanden methadon heb gebruikt. . Wordtvje dan heel erg ziek?

  1. Beste Hindrik,

   Methadon is net als andere opiaten een verslavend middel. Je hoeft er niet per se ziek van te worden, maar je kan er wel verslaafd aan raken. Als je dan stopt met het gebruik van methadon kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden, waardoor je je erg beroert gaat voelen.

   Met vriendelijke groet,
   Wesley

 2. Na hoe lang van dagelijks gebruik van 5 tot 10 mg Methadon ontstaan lichamelijke onthoudingsverschijnselen?

 3. ps: kan ik na 7 dagen van dagelijks gebruik van 5 tot 10 mg Methadon geheel en onmiddellijk stoppen met Methadon zonder lichamelijke onthoudingsverschijnselen? Of dient zich dan reeds langzaam afbouwen aan?

 4. Ga Het Cold Turkey Proberen. Zoals ik al eens heb gedaan. Ben 23 jaar en wil een leven waarin ik VRIJ BEN. Geen duivelse methadon meer !! Ik adviseer iedereen, gebruik methadon AUB NIET tenzij het echt niet anders kan. Wanneer je er af wilt. Ga je je zo vreselijk dood ziek voelen en dan het geestelijke gedeelte nog weg gelaten. Dit kan maanden aanhouden !! MAANDEN van helse pijn. Doe het niet je weet gewoon NIET waar je aan begint. Het is echt het meest kwaadaardigste dat er bestaat het zal je volledig in zijn macht krijgen doe het alsjeblieft niet. Je verdient het niet.

 5. Addictedentionalist

  Hallo Anoniem,

  Welke drug/drugs gebruik je en hoe lang gebruik je deze drug/drugs ondertussen al (zowel in het algemeen als misschien ook non-stop de laatste tijd) en op welke manier gebruik jij je drug(s)?

  En ben je begonnen als een pleziergebruiker of als een escapisme-gebruiker? (dit maakt een groot verschil in de slaagkans op het al dan niet kunnen stoppen met een verslaving en al dan niet met of zonder Methadon)

  Krijg je wel – in tegenstelling tot Methadon -, al dan niet professionele hulp of ondersteuning tijdens je onthouding? (een ‘sitter’ kan wonderen doen!)

  Heb je verplichtingen na te komen tijdens je periode van onthouding?

  En als laatste, ben je goed op de hoogte van de vele dingen die je kunnen helpen tijdens de periode van lichamelijke ontwenning, alsmede mogelijke (en volledig onschadelijke, legale) alternatieven voor Methadon? – indien je niet zeker bent, laat me gerust iets weten.

  Zelf ben ik al sinds vrij jonge leeftijd en dus al best een hele tijd zwaar verslaafd aan meerdere drugs, al ben ik heel wat keren succesvol kunnen stoppen – doch telkens ben ik hervallen. Dit is in mijn geval echter vooral te wijten aan het feit dat ik nog niet echt klaar was om te stoppen, en dat gebrek aan wilskracht is natuurlijk fataal wanneer het erom gaat clean te blijven.

  Verder wil ik nog wel opmerken dat het, indien verantwoord, inderdaad beter is om te stoppen met gebruik zonder Methadon in te schakelen – doch mogen velen onder ons blij zijn dat dit product voorhanden is. Ook is het niet zo erg als je doet overkomen, hoor: bij een afbouwbehandeling zullen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen inderdaad maximum enkele weken langer aanhouden dan enkel die van, bijvoorbeeld, Heroïne, maar deze ontwenningsverschijnselen zijn dan wel weer veel minder intens. Wat het geestelijke aspect van Methadon betreft, heeft vooral te maken hoe het gesteld is met het geestelijke aspect van je huidige verslaving(en).

  Zelf ben ik thans toch op het punt gekomen dat ik heel graag zou stoppen met mijn verslavingen (drie keer dagelijks 80 mg. Oxynorm – de instant release smelttabletten van het generiek product Oxycodon, alsmede dagelijks ongeveer een halve tot 3/4 gram Heroïne #4 – enkel d.m.v. nasale administratie en dagelijks ongeveer drie gram Cocaïne – eveneens enkel d.m.v. nasale administratie.

  Het klinkt waarschijnlijk tegenstrijdig, maar ik ken echt quasi iedere tip en elk trucje alsmede ieder alternatief voor eender welke medicatie, en toch, ook al was ik nu wel volledig gemotiveerd om definitief te stoppen: het lukt mij niet meer – ik ben te ver gegaan.

  Tevens gruwel ik gewoonweg té hard van mijn lichamelijke onthouding gezien Methadon (zelfs wanneer het om dergelijke dosissen als bv. 150 mg. per inname gaat) om de ene of de andere reden niets aan mijn lijden verlicht en diens alternatieven evenmin (dit is de eerste keer dat ik zo lang aan een stuk zoveel heb gebruikt, de eerste keer dat ik naar Methadon heb gegrepen, de eerste keer dat het mij na ondertussen reeds verscheidene elkaar opvolgende pogingen niet lukt om af te kicken en het is de eerste keer dat ik geen enkele uitweg uit mijn verslavingen meer zie), alsmede het feit dat Benzodiazepinen geen werking meer op mij uitoefenen gezien volledig saturatie…

  Ook bemoeilijken PTSD, OCD, depressie, gegeneraliseerde angststoornis en het feit dat ik altijd niets anders dan een escapisme-gebruiker ben geweest het stopzetten van mijn gebruik.

  Moest je raad kunnen gebruiken, laat het mij weten, moest je me raad kunnen geven; meer dan welkom!

  ps: omwille van familiale redenen waarop ik niet dieper in kan gaan, is een opname uitgesloten, en verder sta ik er helemaal alleen voor gezien ik in een volledige sociale isolatie leef… – deze ‘ps’ is naar mijn mening wat mij uiteindelijk volledig nekt; een sitter zou wonderen doen voor mij persoonlijk! (op dit moment ben ik erg naarstig op zoek naar mijn volgende zet, maar het lijkt er sterk op dat ik mijzelf heb vastgezet op het schaakbord des levens…)

  Mvg.

 6. ik ben nu bijna 60jaar , ben met 14jaar begonnen te spuiten van speed,pep,(pervitine,benzedrine en andere amfitaminen)begonnen. Toen ik 16jaar was werd het heroine en cocaine wat ik spoot. Methadon ben ik ook rond die tijd gaan gebruiken via een methadonpost aan de jellinek verbonden in hilversum. Ik ben 40jaar gemanipuleerd daar. Ik gebruik nog steeds Methadon (plus morfine en diazepam ,maar nu via mijn huisarts .)Methadon is inderdaad de meest verschrikkelijke afkick van maanden ziek blijven zonder enige verbetering , dus na 2 maanden hield ik het niet meer uit. benzodiazepines werken allemaal niet meer , maar de diazepam gebruik ik om ook daar geen ontwenningsverschijnselen van te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips