Neuritis

Neuritis is een ontsteking, beschadiging van een zenuw door infectieuze, toxische of mechanische oorzaken. De ziekte leidt tot storingen van de motorische en sensibele prestaties van de perifere zenuwen. De betreffende lichaamsstreek is daarbij meestal overgevoelig en pijnlijk. Af en toe valt ook het gevoel weg, ontstaan spierverlammingen met atrofie, verdwijnen de reflexen en verandert de huid. De oorzaken van neuritis zijn zeer talrijk. Daartoe behoren vergiftiging met alcohol, lood, kwik, thallium en koolmonoxide; ziekten als gewrichtsontsteking (artritis), suikerziekte (diabetes), vitamine B-gebrek (beriberi), plaatselijke ontstekingen en verwondingen (wonden, abcessen) en infectieziekten als pneumonie, difterie, malaria, tyfus, infectiehaarden (bijvoorbeeld ontstoken tonsillen) en late gevolgen van syfilis.

Neuritis

Zijn meerdere perifere zenuwen door een neuritis aangetast, dan spreekt men van polyneuritis. De behandeling van neuritis hangt af van de effectiviteit van de therapie waarmee de oorzakelijke ziekte behandeld wordt. Bovendien kunnen kalmeringsmiddelen, warmtebehandeling van de getroffen lichaamsdelen en het geven van rust hieraan (verband en spalken) verlichting geven. Zie ook neuralgie, zenuwstelsel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips