Praktische kinesiologie

Praktische kinesiologie is een methode van diagnostiek en behandeling waarbij door spieronderzoek onevenwichtigheden in de spieren en aanverwante lichaamsfucties worden ontdekt en gecorrigeerd. De zelfhulp therapie (Touch for health) die uit de praktische kinesiologie ontwikkeld is, maakt gebruik van enkele van deze spierproeven en van lichte aanrakingstechnieken, die samen het lichamelijk evenwicht herstellen.

Eén van de basisprincipes van de praktische kinesiologie is het geloof dat het lichaam een zeer grote kennis van zichzelf heeft en feilloos aanvoelt wat eraan mankeert. Deze kennis kan worden verrijkt door een aantal spieren te testen, waarbij de proeven gebruikt worden om een teveel of tekort aan energie te ontdekken. De overvloed of de tekorten kunnen te wijten zijn aan geestelijke, lichamelijke, biochemische of energetische oorzaken die de normale lichaamsbewegingen in de weg staan.

Zowel diagnostiek als behandelmethode zijn volkomen veilig en vaak worden snelle resultaten geboekt, vooral bij hoofdpijn, nek-en rugklachten en problemen die verwant zijn aan stress, zoals hoge bloeddruk en oververmoeidheid. De technieken worden tegenwoordig vaak door therapeuten, waaronder chiropractici, osteopaten, tandartsen, homeopaten en acupuncturisten als aanvulling op hun eigen methoden toegepast.

Praktische kinesiologie

De ontdekking van de kinesiologie

Kinesiologie werd door dr. George Goodheart in Amerika ontwikkeld. Hij praktiseerde al meer dan 20 jaar chiropractie toen hij in 1964 bij een van zijn patiënten een verandering in de spierkracht bemerkte na het masseren van de fascia lata (de spier die van de heup tot net onder de knie loopt). Hij verrichtte nader onderzoek en ontdekte dat zwakke spieren versterkt werden als de neurolymfatische reflexen werden gemasseerd (dat massage de lymfatische stroming verbeterde was reeds bekend). Op de ontdekkingen die hierop volgden baseerde hij zijn kinesiologie waarin hij Oosterse filosofische opvattingen verenigde met Westerse wetenschap en waarbij hij methoden uitwerkte om bloedtoevoer, voeding en energie te verbeteren.

Veel collega’s, alle chiropractici, bezochten de ‘workshops’ van dr. Goodheart, onder andere dr. John Tie, de grondlegger van de International College of Applied Kinesiologie in Kansas, USA. Het is dr. John Tie geweest die de zelfhulp-methode ‘Touch for health’ heeft ontwikkeld.

Het consulteren van een kittesioloog

Het eerste bezoek aan de therapeut zal ongeveer een uur duren, maar de daaraan volgende bezoeken nemen wellicht niet meer dan 10-15 minuten in beslag. Bij het eerste bezoek wordt uw hele medische geschiedenis opgeschreven. Daarna worden uw spieren getest en uw houding bekeken. Ook wordt u onderzocht op eventuele gebreken in de spijsvertering en op allergieën. Dit alles is afhankelijk van uw klachten. Uit alle gegevens maakt de therapeut analyses en kan hij precies bepalen welke energiestroom in uw lichaam verstoord is.

Onevenwichtigheden worden gecorrigeerd met het masseren van de specifieke reflexpunten, door het aanraken van acupunctuurpunten of door gebruik van elektro-stimulatie. De therapeut kan u als patiënt vragen mee te helpen door verschillende plaatsen van uw lichaam aan te raken terwijl hij bepaalde spieren test; een proces dat bekend staat als therapie-lokalisatie. Verzwakte spieren kunnen weer sterker worden gemaakt door middel van een speciaal dieet. De therapeut zal u adviseren uw voeding met speciale voedingsstoffen te verrijken en een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen of mineralen tot u te nemen en voedsel die spierverzwakkend werkt te laten staan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips