Mazelen bij kinderen

Mazelen is een van de meest besmettelijke kinderziekten en wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich van persoon tot persoon door de lucht in kleine druppeltjes vocht.

Verschijnselen en symptomen

De eerste verschijnselen zijn die van een zware kou. De ogen doen pijn en zijn ontstoken, de neus loopt en er is sprake van een nare hoest. De temperatuur is hoog. Soms lijkt het kind 24 uur lang veel beter, om dan weer slechter te worden. Daarna komt de uitslag die het belangrijkste symptoom is van een aanval van mazelen. De uitslag verschijnt twee tot vier dagen nadat de verkoudheidsverschijnselen begonnen. Hij begint meestal achter de oren en verspreidt zich snel naar het gezicht. Daarna verschijnt hij op de romp. Tegen die tijd voelt het kind zich waarschijnlijk beter. De uitslag blijft ongeveer vijf dagen.

Met een beetje ervaring wordt het vrij gemakkelijk om een geval van mazelen te herkennen: een ziek, vlekkerig rood kind met rode ogen en korstige neusvleugels, dat tussen het hoesten en niezen door ademhaalt door de mond. Een diagnose wordt bevestigd door een kenmerkende uitslag aan de binnenkant van de wangen. Deze ziet er uit als zoutkorrels net boven de onderste tanden en achter in de mond (vlekjes van Koplik).

Mazelen gaat vaak gepaard met koorts die veelal stijgt en daalt voordat zij helemaal verdwijnt. Gedurende de tijd dat het kind verhoging heeft kan er sprake zijn van hoesten, wat vaak pas als laatste verdwijnt.

Mazelen bij kinderen

Complicaties

De gebruikelijke complicatie na het oplopen van mazelen is een bijkomende infectie. Deze wordt meestal veroorzaakt door een bacterie die het oor of de longen binnendringt. Als het kind op de vierde dag van de uitslag achteruit gaat, ga er dan van uit dat er iets anders aan de hand is. Vooral kleintjes onder de twee jaar hebben kans op dit soort bijkomende infectie. Laat daarom de arts komen als de koorts niet afneemt of als na drie dagen uitslag de hoest erger wordt of het kind oorpijn heeft.

Antibiotica hebben geen effect op virussen en kunnen dus niet worden gebruikt om het mazelenvirus zelf te bestrijden. Uw dokter kan echter wel antibiotica voorschrijven tegen een bijkomende infectie.

Er zijn nog enkele andere heel zeldzame complicaties en hersenvliesontsteking (meningitis) is daar een van (en komt in slechts één op de miljoen gevallen voor). Oorpijn daarentegen is veruit de meest waarschijnlijke complicatie.

Behandeling

Die is er niet. U kunt alleen maar zorgen dat uw kind zich zo prettig mogelijk voelt totdat het herstelt. De gewone zaken zijn van toepassing; warme dranken, paracetamol om de koorts te laten zakken en pijnen en pijntjes te verzachten en veel aandacht en koestering. Haal eventuele afscheiding uit de ogen weg met een plukje watten, gedrenkt in gekookt en afgekoeld water. Gebruik voor elk oog een schoon plukje. Verpleging in het donker is niet nodig, tenzij het kind dat zelf graag wil.

Mazelen bij kinderen

Vaccinatie

Er is nu een doeltreffend vaccin dat aan de meeste kinderen veilig kan worden toegediend. Mazelen is een erg onaangename ziekte en kan worden voorkomen. Complicaties komen na het inenten tienmaal minder voor dan na de natuurlijke ziekte. Mazelen zijn zo besmettelijk dat bijna alle kinderen ze krijgen als ze niet zijn ingeënt.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Bij mazelen nooit paracetamol geven, dat is het slechtste wat je kunt doen!
    Zo vergroot je de kans dat het virus naar binnen slaat en juist schade aan richt.
    Gewaarschuwd mens telt voor twee!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips