Buikgriep bij kinderen

Buikgriep of gastro-enteritis is een ontsteking van de maag en dunne darm die gewoonlijk wordt veroorzaakt door een virus. Ook andere ziektekiemen en vergiften kunnen de oorzaak zijn. Borstvoeding en een goede hygiënische verzorging leiden ertoe dat deze aandoening minder voorkomt.

Verschijnselen en symptomen

Diarree is het belangrijkste symptoom. De ontlasting is groen en waterig en ruikt heel onaangenaam. Bij een lichte aandoening hoeft het kind zich niet ziek te voelen, maar ernstig getroffen kinderen zien er ziek uit en hebben soms koorts, die gepaard kan gaan met braken en uitdrogingsverschijnselen.

Antibiotica

Hoewel buikgriep vaak wordt veroorzaakt door een infectie, is een behandeling met antibiotica zelden nodig. En dan nog alleen als de aard van de ziektekiem in het laboratorium is vastgesteld. Ironisch genoeg schijnen antibiotica de tijd die dit type ziektekiemen nodig heeft om uit het spijs verteringsstelsel te verdwijnen, juist te verlengen.

Buikgriep bij kinderen

Preventie

Ga bij het bereiden van voedsel zorgvuldig te werk. Was uw handen, vooral na een bezoek aan het toilet en het verwisselen van luiers.

Buikgriep wordt gewoonlijk veroorzaakt door virussen en is moeilijk te voorkomen, maar veel gevallen van voedselvergiftiging zijn te wijten aan voedsel dat is besmet met bacteriën. Dat kan door het in acht nemen van een paar simpele regels worden voorkomen.

Hitte doodt bacteriën, dus voedsel dat uit de vriezer komt, moet volledig ontdooid en vervolgens goed gaar gekookt worden. Pas op met dikke stukken vlees die verrassend veel tijd nodig hebben om te ontdooien en tot helemaal binnenin gaar te worden. Bewaar voedsel op de juiste wijze in de koelkast. Als etenswaren zoals bereid vlees buiten de koelkast worden bewaard, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

Als iemand in het gezin last krijgt van buikklachten, ga dan na of er een oorzaak voor is aan te wijzen. Als u een bepaald voedingsmiddel verdenkt, kan de arts aan de hand daarvan misschien een ziektekiem aanwijzen. Op die manier kan mogelijk worden voorkomen dat andere leden van het gezin er ook last van krijgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips