Voorkomen van kanker
Kanker kan niet met zekerheid worden voorkomen – maar toch is het verstandig bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om indien mogelijk risicofactoren voor kanker te vermijden. Hier volgen enkele richtlijnen.
In twee woorden: niet doen. Roken is de oorzaak van de meeste sterfgevallen aan longkanker en van ruim eenderde van alle sterfgevallen aan kanker. Pruimen leidt tot een verhoogd risico van kanker van de mond, stembanden, keel of slokdarm.
Blootstelling aan de zon
Uit recent onderzoek blijkt dat de zon de voornaamste schuldige is bij bijna alle gevallen van huidkanker, met uitzondering van het melanoom. Beperk blootstelling aan de zon, vooral wanneer u een lichte huidskleur hebt. Gebruik een beschermend middel tegen zonnebrand.
Wees matig bij het gebruik van alcohol. Zware drinkers lopen een verhoogd risico op kanker van het mondslijmvlies en op kanker van de stembanden, keel, slokdarm of lever.
Behandeling van de overgang
Het gebruik van oestrogenen voor de behandeling van de symptomen van de overgang (menopauze) brengt enig risico mee voor het ontstaan van endometriumkanker. Bespreek de voor- en nadelen met uw dokter.
Blootstelling aan straling
Overmatige blootstelling aan ioniserende stralen (röntgenstralen) leidt tot een verhoogd risico op kanker. De meeste röntgenapparaten zijn zo afgesteld dat ze de kleinst mogelijke dosis gebruiken, zonder de kwaliteit van het beeld op te offeren.
Blootstelling aan industriële stoffen
Blootstelling aan nikkel, chromaten, asbest, vinylchloride en bepaalde andere in de industrie gebruikte stoffen verhoogt het risico op sommige vormen van kanker.
Voeding heeft mogelijk invloed op het risico op kanker. Voeding die veel vet, gezouten, gerookte of met nitraat behandelde middelen bevat, kan gevaarlijk zijn. Aan de andere kant kan voeding die veel vezels bevat, eventueel helpen om het risico op bepaalde vormen van kanker te verlagen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.