Ondervoeding

Onze stofwisseling kan slechts functioneren wanneer het lichaam over voldoende voedingsstoffen beschikt. Wanneer er ook maar één essentiële voedingsstof ontbreekt (bijv. een sporenelement of een vitamine), spreekt men al van ondervoeding. In het algemene spraakgebruik bedoelt men met ondervoeding dat het lichaam onvoldoende wordt voorzien van energie.

Wat is de oorzaak van ondervoeding?

Over de gehele wereld sterven er nog altijd miljoenen mensen, met name kinderen, ten gevolge van ondervoeding. Ook al is er in de westerse wereld een overvloed aan voedingsmiddelen, toch sterven ook in deze landen mensen aan ondervoeding. Want naast noodtoestanden, oorlogen en mislukte oogsten kan ook een groot aantal ziekten tot zo’n toestand leiden.

Daartoe behoren spijsverteringsstoornissen, belemmerde voedselopname in de darmen, vernauwing van de slokdarm, maag of darm, gebrek aan eetlust bij kanker en andere ernstige ziekten. De ondervoeding kan ook het gevolg zijn van ernstig misbruik van alcohol en nicotine. Een toestand van ondervoeding kan eveneens optreden bij ziekte die niet behandeld wordt.

Wat is de behandeling van ondervoeding?

Een ondervoede patiënt wordt eerst onderzocht op de aanwezigheid van diverse stofwisselingsstoornissen en tumorziekten, ontstekingen en allergieën. De ziekte die aan de ondervoeding ten grondslag ligt, wordt behandeld, en de patiënt krijgt een speciaal dieet. In ernstige gevallen, en wanneer de maag of darmen beschadigd zijn, moet de voeding per infuus worden toegediend. Wanneer het lichaam gedurende langere tijd geen voedsel opneemt, dan wordt eerst de vetreserve aangesproken. Dat is op zichzelf geen probleem. Tegelijkertijd begint echter de afbraak van het lichaamseigen eiwit, hetgeen schadelijk is voor de spieren.

ondervoeding

In eerste instantie worden bij de afbraak van vetweefsel, dat vooral is opgeslagen als onderhuids vetweefsel, de spanning en gladheid van de huid zichtbaar minder. Alleen bij jonge mensen is de huid voldoende elastisch om de vorming van plooien binnen de perken te houden. De afbraak van spieren komt tot uiting in een snelle vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en toenemende verzwakking.

Lichamelijke verzwakking

Door de ophoping van water wordt het verlies van lichaamsgewicht gecamoufleerd. De betreffende mensen maken op het eerste gezicht vaak zelfs een gezonde indruk. Het lichaam ziet er gevuld uit en de huid is glanzend, zacht en elastisch. De huid is echter meestal ook wat gelig van kleur en drukgevoelig.

Door de ondervoeding en de uitgebreide oedemen wordt het hart extra zwaar belast en kan het lichaam uiteindelijk niet meer van voldoende bloed voorzien. Ook de maag en de darmen worden in het proces betrokken. Soms worden ook de eiwitten in de maag en darmwand afgebroken, met als gevolg diarree en ontstekingen, die het toch al verzwakte lichaam extra zwaar treffen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips