Lenigheid

Lenig zijn betekent dat uw lichaam de maximaal mogelijke bewegingen kan benutten. Aan die bewegingen zijn dikwijls grenzen, bijvoorbeeld door de vorm van een gewricht. Uw rug kan ver naar voren buigen, maar veel minder ver achterwaarts. Duim en vingers krommen zich veel beter naar de handpalm dan naar de handrug. Er zijn echter mensen, met name die van oosterse of Afrikaanse afkomst, die hun vingers wel heel ver naar de handrug kunnen buigen en er zijn acrobaten die, staande, hun rug zo ver naar achteren kunnen buigen dat ze tussen hun benen door weer naar voren kunnen kijken. Erfelijkheid, ras en individuele aanleg spelen bij lenigheid een grote rol.

Gebrek aan lenigheid

Te korte spieren zijn in het algemeen verantwoordelijk voor een gebrek aan lenigheid. Mensen die uitsluitend krachttraining doen, hebben vaak te korte spieren. De spieren zijn dan wel heel sterk, maar ze blijven stijf en in een gespannen toestand. Naast krachttraining moeten we de spieren dus altijd rekken met rekoefeningen. Dat bevordert overigens ook het prestatievermogen van de spier. Zo zal een speerwerper die krachtige armspieren heeft, maar een wat stijve en iets gebogen elleboog, zijn speer veel minder ver werpen dan een tegenstander die even sterk is, maar wel zijn arm volledig strekken kan. Dat is een kwestie van hefboomwerking en mechanica.

Lenigheid

Is lenigheid belangrijk voor de gezondheid?

Iemand die stijf voorovergebogen loopt, zijn veters niet kan strikken en slechts met moeite in zijn jas gehesen kan worden, is niet direct het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Gebrek aan lenigheid zal dan ook wel degelijk problemen geven. Iemand met een stijve, voorovergebogen rug, kan zijn borstkas niet maximaal verruimen. Zijn uithoudingsvermogen zal dan niet optimaal zijn, omdat hij niet voluit kan ademen. En iemand die met een stijve nek en het hoofd voorover zit, maakt grote kans dat zijn verkrampte spieren tot hoofdpijn, duizeligheid en nekpijn leiden.

Stijve spieren betekenen bovendien vaak overmatige belasting van de pezen waarmee ze verbonden zijn en dat vergroot de risico’s op een peesverscheuring. En gewrichten die niet voortdurend in beweging blijven, hebben snel de neiging te gaan ‘vastzitten’ omdat het gewricht dan niet voldoende smeervloeistof produceert. Iemand die een paar weken lang een gipsverband draagt om zijn onderarm, zal daar vaak een stijve schouder aan overhouden.

Goede coördinatie en lenigheid

Lenigheid in combinatie met goede coördinatie is van belang om gevaarlijke situaties te ontwijken. Ook daarom is lenigheid van belang voor de gezondheid. Kijk maar eens naar het verschil tussen een geoefende skiër die soepel de hellingen afdaalt, en de ongetrainde beginneling die bij elke sprongetje bonkend terechtkomt op zijn weinig meegevende enkels en knieën. Bij beginnelingen komen dan ook de meeste letsels voor, hoewel van de benen van een geoefend skiër veel meer wordt gevergd.

Begin de dag goed: Gebruik uw spieren!

Een eenvoudig advies dat heel wat voor u kan doen. Het waarom is elke morgen te merken. Na het slapen zult u meestal wat stijf opstaan. Die stijfheid verdwijnt heel snel nadat u even in beweging bent geweest. Oefeningen waarbij u uw spieren in beweging brengt en waardoor ze goed doorbloed worden, zijn een gezond begin van de dag. Even rekken en een paar kniebuigingen na het opstaan is al genoeg. En houd de gewrichten en de spieren warm: trek na het opstaan warme kleren aan of neem een warm bad.

Rek de rug
Ga rechtop staan met de voeten iets uit elkaar. Strek de armen boven het hoofd en rek het hele lichaam zover mogelijk uit. Buig vervolgens in de knieën en zwaai de armen omlaag en naar achteren. Zwaai ze direct weer omhoog en buig daarbij naar achteren. Tienmaal herhalen.

Rek de taille
Ga gestrekt rechtop staan met de voeten iets uit elkaar en de armen langs het lichaam. Zwaai de rechterarm boven het hoofd en laat de linkerhand langs het been naar beneden glijden. Doe hetzelfde met de linkerarm en herhaal de oefening tienmaal.

Hef de knieën
Ga gestrekt rechtop staan met de voeten iets uit elkaar en de armen langs het lichaam. Buig de rechterknie en trek deze met beide handen zover mogelijk naar de borst. Doe hetzelfde met de linkerknie en herhaal de oefening tienmaal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips