Groente en fruit voor de weerstand

Maanden waarin een ‘r’ voorkomt (september, oktober, november, december, januari, februari, maart, april) maken dat iedereen vatbaarder is voor ziekte. Een verkoudheidsvirus of griepvirus heeft u al snel te pakken als dit ‘in de lucht hangt’. Met de juiste groenten en fruit kunt u de weerstand echter een hele boost geven. Vooral groente en fruit met vitamine C geeft de weerstand een boost om verkoudheid en griep af te weren.

Hoe vitamine C de weerstand boost

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, helpt het lichaam witte bloedcellen aan te maken. Die witte bloedcellen zijn van cruciaal belang bij de weerstand. Vitamine C kan hierdoor de weerstand versterken. Ziektes voorkomen is met extra vitamine C niet mogelijk. Iedereen kan namelijk een virus oplopen; of iemand nu heel gezond is en veel vitamine C eet, drinkt of slikt of niet. Als iemand bijvoorbeeld heel gezond eet, maar één of meerdere nachten te weinig slaapt of heel hard sport, kan hij of zij ook vatbaarder worden voor ziektes. Vitamine C kan er echter wel voor zorgen dat iemand minder heftig ziek wordt, dus minder ernstige klachten krijgt en ook sneller weer opknapt.

Vitamine C functioneert ook als een antioxidant (ze beschermen lichaamscellen tegen schade en zorgen dat deze sneller herstellen) en zorgt eveneens voor de opname van ijzer (belangrijk bij het energieniveau, wat bij ziekte ook van belang is). Vitamine C zit veel in fruit, groente én aardappelen.

Fruit met vitamine C

Bijna alle fruitsoorten bevatten vitamine C, met name citrusvruchten, zoals sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruit. Ook kiwi’s, verschillende soorten bessen en aardbeien bevatten veel vitamine C.

De vitaminen uit fruit neemt het lichaam gemakkelijker op als het gegeten of als het sap gedronken wordt in combinatie met vezels (brood).

Groente met vitamine C

Naast fruit kunt u ook met groente een extra hoeveelheid vitamine C binnenkrijgen om de weerstand een boost te geven. Groenten met veel vitamine C zijn met name koolsoorten. Denk bijvoorbeeld aan witte kool, bloemkool en boerenkool.

Om vitamine C in groentes zoveel mogelijk te behouden, kookt u deze groenten niet te lang. Zo blijven de meeste vitaminen namelijk in de groente behouden, in plaats van dat ze in het water terechtkomen of verdampen.

 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips