Alles over jouw lichaam

Wat te doen bij pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik kan op vele manieren voorkomen. Om de plaats van iets aan te kunnen geven, wordt de romp van het lichaam onderverdeeld in drie gebieden; de borst, de buik en de onderbuik of liesstreek. De borst wordt begrensd door de ribbenkast en bevat het hart en de longen; de buik en onderbuik bevatten spijsverterings- en andere organen, waaronder de maag, de dunne en dikke darm, de lever, de galblaas, de alvleesklier, de milt, de appendix en de voortplantings- en geslachtsorganen.

Gezien de veelheid van organen zijn de potentiële oorzaken van pijn en medische klachten talrijk en sterk uiteenlopend. Wanneer u een hevige, aanhoudende pijn in buik of onderbuik hebt, ga dan naar de eerste hulp of raadpleeg een arts. De volgende spoedgevallen kunnen een oorzaak zijn van pijn in de onderbuik.

Geperforeerde maagzweer

Als een maagzweer, meestal in het onderste deel van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm, de wand volledig heeft weggevreten, spreken we van een geperforeerde maagzweer of een maagzweerperforatie. Een geperforeerde maagzweer kan een levensbedreigende complicatie van een gewone maagzweer zijn en wordt gekenmerkt door een hevige pijn, gewoonlijk bovenin de buik. Het weglekken van materiaal uit de maag of uit de twaalfvingerige darm in de buikholte kan buikvliesontsteking veroorzaken en shock veroorzaken. Meestal is een spoedoperatie noodzakelijk om het gat dicht te maken.

Galstenen

Een hevige en plotselinge pijn in de rechter bovenkant van de buik die tot in het rechter schouderblad of tussen beide schouderbladen doortrekt, kan wijzen op een ziekte van de galblaas of de galbuis. Een kleine, steenachtige ophoping van cholesterol of calciumzouten, die we een galsteen noemen, veroorzaakt pijn die uren kan aanhouden en een algemene pijnlijkheid van de buik nalaat. Misselijkheid, verlies van eetlust en soms koorts en rillingen kunnen begeleidende symptomen zijn. Als u deze verschijnselen krijgt, raadpleeg dan uw huisarts.

Pancreatitis

Een hevige, constante pijn in de buik die verschillende uren of zelfs dagen aanhoudt, kan wijzen op een aanval van pancreatitis (alvleesklierontsteking). De pijn kan direct uitstralen naar de borst en de rug en kan beginnen nadat u een grote hoeveelheid alcohol gedronken hebt. Andere symptomen kunnen zijn, koorts, volumineuze stoelgang, misselijkheid of overgeven, een klamme huid, een gezwollen buik en een verheviging van de pijn bij het op de rug liggen.

Pancreatitis is zoals gezegd een ontsteking van de pancreas ofwel de alvleesklier, een klier die net onder en achter de maag ligt. De pancreas scheidt enzymen af die onmisbaar zijn voor de spijsvertering, en ook het hormoon insuline. Als u de genoemde verschijnselen constateert, raadpleeg dan met spoed uw huisarts.

Gastro-enteritis

Deze algemeen voorkomende en zeer vervelende aandoening wordt ook met ’buikvirus’ of ’buikgriep’ aangeduid. Karakteristieke verschijnselen zijn misselijkheid of braken, diarree, buikkramp en een opgeblazen gevoel. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met een lichte verhoging. Bij een volwassene duurt gastro-enteritis meestal niet langer dan ongeveer 36 uur. Als de symptomen langer dan 36 uur aanhouden, raadpleeg dan uw huisarts.

Blindedarmontsteking

Het is niet duidelijk wat de functie is van het kleine wormvormige aanhangsel aan de dikke darm, dat appendix genoemd wordt. Maar als de appendix ontstoken raakt, is dat een medisch spoedgeval dat meestal een snelle behandeling vereist. De symptomen zijn een doffe pijn rond de navel, geleidelijk gevolgd door een gevoeligheid in de rechter onderkant van de buik. Vaak gaat de pijn vergezeld van koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en af en toe overgeven en obstipatie. Als u denkt dat u of één van uw kinderen blindedarmontsteking (appendicitis) heeft, zorg dan voor medische spoedhulp.

Darmafsluiting

Soms wordt na een buikoperatie een streng van littekenweefsel gevormd waardoor een darmafsluiting of -obstructie kan ontstaan. Men spreekt dan van een strengileus. Hevige krampen rond de navel of in de onderbuik, soms gepaard gaande met diarree en braken, zijn het gevolg. Vaak voelt men aandrang tot het krijgen van ontlasting en het laten van winden, zonder dat men daartoe in staat is. Meestal is er geen koorts. Ook bij mensen die niet in de buik geopereerd zijn kan onder bepaalde omstandigheden een darmafsluiting optreden. Bij deze aandoening is snel nader onderzoek nodig.

Diverticulitis

Een scherpe, krampachtige pijn, die aan de linkerkant meestal heviger is, kan wijzen op een ontsteking van het onderste deel van de dikke darm (colon). Als u een dergelijke klacht hebt, raadpleeg dan uw arts.

pijn in de onderbuik

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Van een buitenbaarmoederlijke (ectopisch) zwangerschap is sprake, wanneer een bevruchte eicel in een eileider of ergens anders dan in de baarmoeder begint te groeien. Het gevolg is pijn of kramp in de buik en vaak ook vaginale bloedingen. Duizeligheid en de aandrang tot plassen of stoelgang kan ook optreden. Het gaat hier om een potentieel levensbedreigende aandoening die direct operatief ingrijpen vereist. Raadpleeg onmiddellijk uw huisarts.

Cyste van de eierstokken

De meeste kysten (gezwellen) van de eierstok (ovariumkysten) zijn onschuldige problemen die slechts geringe klachten en bezwaren veroorzaken. Maar in enkele gevallen kan plotselinge ernstige pijn in de buik optreden, vergezeld van koorts en overgeven. Ga naar uw huisarts als dergelijke pijnen en symptomen zich voordoen.

Nierstenen en stenen in de urineleider

Als u bij het plassen pijn in de zij krijgt, bloed in de urine vindt of een ernstige pijn voelt die omlaag trekt van de zij naar de lies, de vulva of de testikels, kunt u een steen in uw nieren of urineleider hebben. Deze uiterst pijnlijke aandoening van de nieren verdwijnt meestal wanneer de steen in de blaas terecht komt of het lichaam verlaat (soms zijn er meerdere stenen). Als u deze symptomen krijgt, raadpleeg dan uw huisarts.

10 reacties op “Wat te doen bij pijn in de onderbuik”
 1. Pieter de vries schreef:

  Vervelend weleens last van een blindedarm ontsteking gehad of is dat weer anders?

 2. tim schreef:

  Het kan meerdere oorzaken hebben.

  Blindedarm ontsteking is vervelend maar meestal niet ernstig.

 3. Anoniem schreef:

  Hallo, ik ben een rondreis aan het maken door Azië maar heb erg veel last van pijn in de onderbuik. Heb me 2x laten nakijken, lees: bloedtest, urinetest, scan laten maken. De eerste keer was de uitslag PID maar de tweede keer cystitis .. Heb nu verschillende antibiotica kuren gehad maar werken allemaal niet echt. Heb wel een keertje sex gehad afgelopen januari. Het condoom is toen gescheurd en ik heb toen snel de morning after pil genomen. Verder geen last van afscheiding, hoge temperatuur, bloedverlies, overmatig moeten plassen of iets dergelijks .. Alleen pijn in de onderbuik, die constant aanwezig is. Ik zit er sterk aan te denken om naar NL terug te keren want ik kan maar moeilijk genieten van de reis …

  1. Wesley schreef:

   Hoi,

   Als je pijn blijft houden en je bent er niet van overtuigd dat je goed genoeg geholpen wordt in het buitenland kan je het beste terugkeren denk ik. Het beste is dan om in NL nog een keer goed onderzocht te worden. De oorzaak kan ook een virus of parasiet zijn dat je hebt opgelopen van voedsel of besmet water. Als dat de oorzaak is dan werkt antibiotica niet.

   Veel beterschap!

 4. Jms schreef:

  Ik heb al 6 dagen hevige pijn in mijn onderbuik. Na allerlei testen hebben ze nog niets gevonden. Pijn is nog steeds aanwezig.
  Wat nu?

 5. Bart schreef:

  Ik heb al twee weken bloed bij de ontlasting en laatste dagen tevens kleine steekjes rondon de navel en ook buikkrampen. Daarnaast heb ik na het eten continue een opgeblazen gevoel. Voorheen kon ik altijd prima naar het toilet en nu ben ik telkens aan het kijken of er misschien geen bloed bij zit.
  Mijn gewicht is op peil, ik eet gezond en ik beweeg voldoende (ondanks dat ik een kantoorbaan heb)

  Een aantal maanden terug had ik hetzelfde en kreeg ik movicolon van de huisarts om de stoelgang op gang te krijgen. De huisarts heeft geen fissuur of ambei kunnen constateren (voor zover dit geconstateerd kan worden) Toen was het volledig weg tot voor twee weken terug de ellende weer begon. Nu het weer terug is en er redelijk wat bloed uit mijn achterste druppelt, vraag ik me toch of wat er aan de hand is. Iemand een idee? Bloed is helder rood, druppelt matig tot soms veel, soms donkerder rood slijm erbij.

  Alvast bedankt voor je reactie!

 6. Johan schreef:

  Hallo
  Ik heb erg last van mijn onderbuik.
  Vooral in de morgen of na eten krijg ik stevige buikpijn soms kan ik er niet eens bij lopen dokters kunnen me niet helpen.
  Weet u mischien wat het kan wezen
  Ben een man alvast bedankt !

 7. ano schreef:

  Beste ik voel me al dagen heel erg slecht. Ik heb pijn net onder de navel . Ik heb geen idee wat het is maar het kan zomaar opeens opkomen en ook zoals het gekomen is weggaan. Wat moet ik doen. Ik heb al ontdekt dat als ik ga liggen dat het overgaat. Ik ben leerkracht in een lagere school en kan dus niet als ik zin heb gaan liggen. Ik ben een vrouw. 27 jaar.

  Ik hoop dat jullie een oplossing hebben voor mij.

  Mvg Anoniempje

 8. P.S. uit M. schreef:

  P.S. uit M.
  vrijdag 19 juni 2015 tumor +klieren weggenomen
  30 cm dikke darm
  10 cm dunne darm
  10 cm twaalfvingerige darm
  Alles vlot verlopen en na een week al thuis.
  Kort erna is de chemo begonnen – om de drie weken, en dat heeft ongeveer 6 maanden geduurd.
  Nu, ongeveer 1,5 jaar later, heb ik nog veel last (bijna dagelijks)van diarree.
  Ik ben een man, 60 plusser en kan mijn sociale leven met moeite terug heropbouwen.
  Ik kan niet lang en ver weg van de pot verblijven.
  MIJN VRAAG:
  Wie kan me eindelijk eens een manier en afdoend middel aanreiken, zodat ik eindelijk eens normaal kan functioneren?
  Deze vraag richt ik tot ervaringsdeskundigen,geen commerciële instantie.

 9. Karin schreef:

  Last van rechts net onder mijn ribben wat zit daar??? Wat ik op deze site terug kan vinden dat is het dus niet. Ik ga van de week wel naar de huis arts maar dacht vraag het hier even.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*