Wat te doen bij onderkoeling?

Onder de meeste omstandigheden is het lichaam in staat een gezonde temperatuur te bewaren. Maar bij langdurige blootstelling aan lage temperaturen of in een koude, vochtige omgeving en vooral als de kleding nat of vochtig is, kan het regelmechanisme de lichaamswarmte niet meer op normaal peil houden. Wanneer meer warmte verloren gaat dan het lichaam kan opwekken, kan dat resulteren in onderkoeling (hypothermie). Overboord vallen in koud water is een algemene oorzaak van onderkoeling. Een andere vaak voorkomende bron van warmteverlies is in de winter als het koud is, toch maar blootshoofds naar buiten gaan. Het belangrijkste symptoom van onderkoeling is een lichaamstemperatuur die beneden 34,4° C is gezakt. Andere verschijnselen zijn bibberen, onduidelijk praten, een abnormaal langzame ademhaling, een koude, bleke huid, verlies van coördinatie en een gevoel van grote vermoeidheid, sufheid en niet aanspreekbaar zijn.

Wat te doen bij onderkoeling

De symptomen treden meestal langzaam op; er is waarschijnlijk een geleidelijk verlies van mentale scherpte en fysiek vermogen. Het slachtoffer van onderkoeling kan zich in feite niet bewust zijn dat hij zich in een toestand bevindt waarin dringend medische behandeling nodig is. Vooral bij oudere personen, heel jonge kinderen en zeer magere mensen bestaat het gevaar van onderkoeling. Andere omstandigheden die iemand vatbaar maken voor onderkoeling zijn: ondervoeding, hartziekten en buitensporige consumptie van alcohol of andere drugs. Medische factoren die het gevaar nog kunnen versterken zijn een onbehandelde verlaagde werking van de schildklier (hypothyroïdie), verminderde productie van één of meer hormonen (hypopituïtarisme) en niet behandelde suikerziekte (diabetes mellitus).

Spoedbehandeling. Als u onderkoeling vermoedt, breng de persoon dan uit de kou. Trek hem warme, droge kleren aan. Als het niet mogelijk is naar binnen te gaan, breng het slachtoffer dan uit de wind en bedek zijn hoofd, maar laat hem niet direct op de koude grond zitten. Breng hem indien enigszins mogelijk in een ruimte op kamertemperatuur en dek hem toe met warme dekens.

Vraag om medische spoedhulp.
Bewaak de ademhaling en de hartslag van het slachtoffer. Als één van deze twee is gestopt of gevaarlijk laag of oppervlakkig lijkt, begin dan onmiddellijk te reanimeren. In extreme gevallen wordt net als bij nierinsufficiëntie, hemodialyse toegepast. De bedoeling daarvan is de lichaamstemperatuur snel weer op normaal peil te brengen. Geef het slachtoffer geen alcohol te drinken. Geef hem een warme, alcoholvrije drank (behalve als hij overgeeft). In ernstige gevallen kan te snelle opwarming door bijvoorbeeld een warm bad levensgevaarlijk zijn, dus pas hiermee op.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips