Cardiogene shock

Bepaalde situaties en stoornissen van het hart kunnen leiden tot een verminderde doorstroming van het bloed. Cardiogene shock ontstaat wanneer de toevoer van bloed naar de weefsels beneden een bepaald niveau zakt tengevolge van een onvoldoende pompwerking van het hart.

Een hartaanval, hartzwakte, hartkloppingen of harttamponade kunnen ervoor zorgen dat het hart niet in staat is voldoende bloed naar de lichaamscellen te voeren en deze van voldoende zuurstof te voorzien om normaal te functioneren. Het gevolg kan een shock zijn.

Cardiogene shock

De verschijnselen lijken op die van andere typen shock. De huid ziet bleek en voelt koud en klam aan. De hartslag is zwak en snel en de ademhaling is oppervlakkig en gejaagd. De bloeddruk kan gedaald zijn tot een niveau dat niet meer meetbaar is.

Spoedbehandeling

Roep onmiddellijk spoedhulp in. Een cardiogene shock is vaak dodelijk. Het is dus noodzakelijk onmiddellijk met medische spoedhulp te beginnen. Als het medische hulpteam is gearriveerd, kan zuurstof worden toegediend, samen met geneesmiddelen om eventuele pijn op de borst te beheersen.

Stel de patiënt op zijn gemak terwijl u op de komst van hulp wacht. Maak het hem zo gemakkelijk mogelijk. Behandel hem op dezelfde manier als bij andere typen shock. Als de ademhaling stopt, begin dan met reanimatie.

Een cardiogene shock is een complicatie die kan ontstaan gedurende de eerste dagen na een myocardinfarct. Het komt voor bij ongeveer 7 procent van de slachtoffers van een hartaanval. Een cardiogene shock ontstaat wanneer het hart te zwak is om met voldoende kracht samen te trekken om voldoende bloeddruk te houden. Het hart is zodoende niet in staat om het lichaam en de hartspier zelf van voldoende bloed te voorzien. Wanneer de bloeddruk te laag is, krijgen de kransslagaders die het hart bevoorraden niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen om de hartspier voldoende te bevoorraden, waardoor het hart zwakker wordt, hetgeen wederom de bloedtoevoer vermindert. Deze cyclus is fataal wanneer hij niet omgekeerd kan worden. De mensen die aan een cardiogene shock sterven hebben een blijvende beschadiging van 40 procent of meer van de linker hartkamer en de meesten lijden aan ernstige verzieking van drie van hun kransslagaders


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips