Ziekte van raynaud

U kent de ziekte van raynaud vast wel. U opent de deur van de diepvriezer en in een mum van tijd raken uw handen onderkoeld. Of u krijgt vreemde gewaarwordingen in uw vingers terwijl u op uw toetsenbord zit te tokkelen. Plotseling trekken de bloedvaten in uw vingers samen. In eerste instantie krijgt u een spiertrekking. De bloedtoevoer naar het getroffen lichaamsdeel vertraagt en door het gebrek aan zuurstof rij k bloed wordt het bleek of mogelijk zelfs wat blauw. Soms veroorzaakt het gebrek aan bloed een doof gevoel. Uw vingers kleuren weer rood wanneer het bloed terugkeert. In een vergevorderd stadium van de ziekte van raynaud, kan de slechte bloedtoevoer de vingers verzwakken en de tastzin schaden. Maar kou is niet enige boosdoener. Deze vreemde maar veelvoorkomende aandoening kan voortkomen uit verwondingen aan de bloedvaten door de trillingen van zware machines als kettingzagen en drilboren, of het gevolg zijn van een overgevoeligheid voor geneesmiddelen die op de bloedvaten inwerken, of van aandoeningen van het bind-weefsel. Ook aandoeningen aan de zenuwen kunnen de oorzaak zijn. Wat kunt u doen tegen de ziekte van raynaud? Dit zeggen de experts.

Train tegen de kou.
Deze methode werd in Alaska ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Wen uzelf eraan om uw handen bij kou te verwarmen. Kies een ruimte met een aangename temperatuur en stop uw handen gedurende 3 tot 5 minuten in een kom of bak met warm water. Vervolgens gaat u naar een ijzig koude ruimte en dompelt u uw handen weer in warm water, ditmaal gedurende 10 minuten. Door de koude omgeving zouden normaal de perifere bloedvaten samentrekken, maar door het warme water blijven ze wijd open. Door de bloedvaten veelvuldig te trainen om open te blijven, ondanks de kou, lukt het uiteindelijk de samentrekkingsreflex ook zonder het warme water
te onderdrukken. In het legerexperiment werd deze procedure door 150 proefpersonen om de andere dag drie- tot zesmaal herhaald. De resultaten na 54 behandelingen waren verbluffend. Hun handen waren in de kou 7 graden warmer dan voorheen.

ziekte van raynaud

Zwaai uw armen rond.
Er bestaat een zeer eenvoudige oefening waardoor uw handen verwarmd worden. De oefening is gebaseerd op de
warming-up van skiërs: zwaai uw armen in grote cirkelbewegingen langs het lichaam, in een tempo van 80 zwaaibewegingen per minuut. Het bloed wordt op deze manier zowel door de zwaartekracht als de middelpuntsvliedende kracht naar de vingers gestuwd.

Eet ijzersterk voedsel.
Een ijzertekort kan het schildkliermetabolisme veranderen dat de lichaamstemperatuur regelt. Dat is wat wetenschappers vermoeden. In een studie werd gemeten welke effecten ijzer uit de voeding had op zes gezonde vrouwen als ze een koude kamer binnengingen. Wanneer de vrouwen gedurende 80 dagen slechts eenderde van de aanbevolen hoeveelheid ijzer innamen, verloren ze 29 procent meer lichaamswarmte dan wanneer ze 114 dagen lang een ijzeraanvullend dieet volgden.

Voedingsproducten die veel ijzer bevatten zijn gevogelte, vis, mager rood vlees, linzen en bladgroenten. Ook sinaasappelsap is prima, omdat het de ijzeropname door het lichaam stimuleert.

Kleed u warm.
Om uw lichaam warm te houden, is warm gekleed zijn belangrijk. Logisch, ja, maar veel mensen trekken wel handschoenen en warme schoenen aan, maar vergeten dan een dikke jas aan te doen, wat eigenlijk belangrijker is.

Draag stoffen die het zweet opnemen.
Zweet is zelfs een belangrijker oorzaak van koude handen en voeten dan de temperatuur. Transpiratie is zoiets als de koelinstallatie van het lichaam en als u niet oppast, wordt deze ook bij koud weer ingeschakeld. Dat vooral handen en voeten hier gevoelig voor zijn, komt doordat ze (samen met
de oksels) zoveel zweetkliertjes bevatten. Daardoor kan het gebeuren dat de wollen sokken en dik gevoerde laarzen die u kocht om uw voeten warm te houden, het tegendeel doen: uw voeten gaan zweten en worden koud.

Liefst geen 100% katoen.
Ideaal zijn sokken die het vocht van uw voeten opnemen en ze isoleren. Sokken van 100% katoen kunnen het
zweet opzuigen en uw voeten laten afkoelen. Een combinatie van acryl en katoen is een betere optie.

Draag losse kleren.
Strakke kleren zijn nooit goed. Nauwsluitende kleren, panty’s, jeans of schoenen, kunnen de bloedsomloop belemmeren en laten geen isolerende luchtlaagjes toe.

Kleed u in lagen.
Als u de kou ingaat, zijn verschillende lagen kleren de beste manier om uzelf warm te houden. Zo houdt u de lichaamswarmte vast en kunt u altijd iets uittrekken, mocht u het te warm krijgen. Als onderste laag kunt u het beste een synthetische stof als polypropyleen gebruiken. Die leidt het zweet van uw huid weg.

Stoffen die zijde of wol bevatten zijn ook wel geschikt. De volgende laag moet als isolatie dienen en uw lichaamswarmte vasthouden. Een wollen hemd is prima. Maak uw lichaam waterdicht Trek een ademend, waterdicht jasje aan.

Draag een hoofddeksel.
Hoe vreemd het ook klinkt, ook een muts, hoed of pet helpt om uw handen en voeten warm te houden. Uw hoofd is namelijk het lichaamsdeel waarlangs de meeste warmte verloren gaat. De bloedvaten in het hoofd worden geregeld door het hartslagvolume en zullen niet samentrekken zoals die in handen en voeten. Daarom is een hoofddeksel net zo belangrijk voor warme handen en voeten als handschoenen en sokken.

Liever wanten. Wanten houden de warmte beter vast dan handschoenen, omdat ze de hele hand omsluiten.

Voetpoeder.
Er zijn ook absorberende voetpoeders om de voeten droog te houden. Mensen met ernstige problemen met koude voeten, veroorzaakt door diabetes en perifere bloedvaatstoornissen, kunnen beter een strooibus dan een spuitbus gebruiken, aangezien de nevel van de spray de voeten werkelijk kan bevriezen.

Stop met roken.
Bij elke sigaret die ze opsteken, maken rokers zichzelf gevoeliger voor koude handen en voeten. Sigarettenrook koelt u op twee manieren af. Het bevordert de vorming van aanslag in de aderen, terwijl nicotine vrijwel onmiddellijk aderspasmen veroorzaakt die de kleine bloedvaten vernauwen. Deze verschijnselen kunnen bij ziekte van raynaud-patiënten erg hevig optreden. Bovendien zijn deze mensen ook gevoelig voor de rook van anderen.

Kalmeer.
Rustig en kalm blijven kan bij sommige mensen helpen om zich warm te houden. Stress geeft namelijk dezelfde reactie in het lichaam als kou: de vlucht-of-vechtreactie. Bloed wordt aan de handen en voeten onttrokken voor de hersenen en de organen, om u in staat te stellen sneller te denken en te handelen.

Kalmeringstechnieken zijn er genoeg.
Sommige hiervan, bijvoorbeeld progressieve ontspanning, waarbij u systematisch de spieren van uw voorhoofd tot uw handen en tenen spant en ontspant, kunnen overal en op elk ogenblik worden geoefend.

Eet warm.
Eten op zich doet de lichaamstemperatuur al stijgen. Dit fenomeen noemen we thermogenese. Eet daarom iets voor u naar buiten gaat om uw inwendige oven op te stoken, liefst iets warms. Een kom hete havermoutpap voor de ochtendwandeling, een kop soep tussendoor of een warme lunch houden uw handen en voeten
warm, zelfs bij zeer guur weer.

Veel drinken.
Dehydratie (uitdroging) kan verkleuming en bevriezing in de hand werken doordat uw bloedvolume afneemt. Voorkom dit door veel te drinken. Warme appelsap, kruidenthee of bouillon zijn prima.

Maar geen koffie. Koffie en andere cafeïnehoudende producten doen de bloedvaten samentrekken. En dat is wel het laatste wat u nodig hebt wanneer u aan de ziekte van raynaud lijdt.

Mijd alcohol.
Laat u ook niet verleiden door een aanlokkelijke warme grog. Alcohol zal tijdelijk uw handen en voeten opwarmen, maar de nadelige effecten ervan overstijgen ruimschoots de voordelen als handen- en voetenwarmer. Alcohol verhoogt de bloedtoevoer naar de huid, zodat u onmiddellijk een warm gevoel krijgt, maar die warmte wordt meteen afgegeven aan de lucht, zodat uw lichaamstemperatuur in feite daalt. Met andere woorden: alcohol koelt u af. Het gevaar is dat u te veel drinkt en langdurig blootstaat aan onverwacht hevige kou, wat tot ernstige gevolgen kan leiden, zelfs tot bevriezing.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips