Bypass operatie

Een bypass operatie is een vaatchirurgische ingreep. Het Engelse woord ‘bypass’ betekent letterlijk ‘omlegging’. Wanneer een slagader als gevolg van arteriosclerose is afgesloten of minder goed doorgankelijk is, wordt een bloedvat (meestal een ader uit een been) of een vaatprothese ingebracht. De betreffende slagader wordt niet weggehaald, maar de bypass neemt de functie van deze slagader over.

Wanneer wordt een bypass operatie gedaan?

Ernstige vormen van angina pectoris als gevolg van vernauwing van een kransslagader zijn in de hartchirurgie de belangrijkste indicatie voor een bypass operatie. Dat is met name het geval wanneer de pijnaanvallen niet meer met behulp van medicijnen te behandelen zijn.

Bij een bypass operatie wordt dat deel van een kransslagader dat vernauwd of afgesloten is, kunstmatig
overbrugd door een verbinding tussen de hoofdslagader (aorta) en de kransslagader voorbij de vernauwing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een ader uit het been of een slagader uit de borstholte van de patiënt (transplantatie). Soms gebruikt men daarvoor een uit kunststof vervaardigde vaatprothese. Wanneer er meer kransslagaderen vernauwd of afgesloten zijn, worden tijdens één operatie meerdere omleggingen aangelegd.

Deze operatie wordt altijd voorafgegaan door een angiografie van de kransslagaderen, waarvoor een dun slangetje via de liesarterie tot voor het hart wordt opgeschoven. Het onderzoek geeft inzicht in de ligging en de ernst van de vernauwing.

bypass operatie

Hoe wordt een bypass operatie verricht?

Voor de operatie oefent de patiënt ademhalingstechniek. Bij de operatie wordt onder volledige narcose de borstkas in het midden van het borstbeen opengemaakt. De functie van de kleine bloedsomloop wordt tijdens de operatie overgenomen door een hartlongmachine, zodat hart en longen in rust verkeren en geen grote bloedingen kunnen optreden. De ader die als transplantaat moet dienen, wordt meestal uit het onderbeen gehaald. De omlegging verloopt vanaf de aorta, voorbij de plaats van de afsluiting tot in het gezonde gebied van de kransslagader. Het is een specialistische operatietechniek die veel ervaring en deskundigheid vereist.

Wanneer de bypass is aangelegd wordt de borstkas weer dichtgemaakt. Het borstbeen wordt met behulp van metalen banden of nylondraad, die de rest van het leven blijven zitten, gehecht.

Wat gebeurt er na de operatie?

De hartlongmachine wordt zo snel mogelijk weer uitgeschakeld. Patiënten die een bypass operatie hebben ondergaan, moeten enkele dagen op de intensive care afdeling blijven. De voor de operatie aangeleerde ademhalingstechniek dient meteen in praktijk te worden gebracht. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis wordt al met de revalidatie begonnen. Meestal gaat de patiënt daarna eerst een tijd naar een revalidatiecentrum. De meeste patiënten kunnen na verloop van tijd hun oude werk weer opnemen.
Welke complicaties kunnen zich voordoen?

Er kan een ziektebeeld optreden dat zeer gevreesd is en dat als symptomen heeft: koorts, pijn in de borstkas en in de gewrichten, een versnelde hartslag in rust, boezemfibrilleren of andere hartritmestoornissen, moeheid en algemene malaise.

De samenstelling van het bloed is veranderd, er komt vocht in het hartzakje en het borstvlies en er treden ontstekingen op in de longen. Het is niet bekend wat de oorzaak van deze, in sommige gevallen, levensgevaarlijke complicatie is. Waarschijnlijk is het syndroom een gevolg van een auto immuunreactie. Het betekent dat de patiënt allergisch reageert op lichaamseigen stoffen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips