Breuken

Een breuk ontstaat wanneer een deel van het lichaam door een opening in een ander deel van het lichaam uitpuilt. Sommige breuken veroorzaken geen pijn of zichtbare verschijnselen.

Soorten breuken

Een liesbreuk komt veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen is het merendeel van de breuken een liesbreuk. De breuk treedt op door het lieskanaal, een opening tussen de buikspieren. Bij mannen lopen door deze openingen de zaadleiders van de buikholte naar de balzak. Bij vrouwen loopt er een band doorheen die de baarmoeder op haar plaats houdt. Bij een liesbreuk puilen de darmen of ander weefsel door deze opening naar buiten. Vaak kunt u de bult zien of voelen. Bij mannen bereiken de uitpuilende darmen soms de balzak. Dit kan pijn doen en de balzak kan opzwellen. Een bult in de lies is veelal het eerste teken van een liesbreuk. U kunt pijn voelen wanneer u bukt, hoest, of iets tilt en de breuk kan een zwaar of zeurend gevoel geven.

Een beklemde breuk ontstaat als het weefsel dat door de buikwand uitpuilt, bekneld raakt. De bloedtoevoer naar het beknelde weefsel wordt afgesneden, waardoor het weefsel afsterft en opzwelt. Dit veroorzaakt een hevige pijn en kan zelfs levensbedreigend zijn. Ga onmiddellijk naar de dokter als u denkt dat u een beklemde breuk hebt. Een middenrifbreuk treedt op bij de hiatus, de opening in het middenrif waardoor de slokdarm naar de maag loopt. Als deze opening te goot is, kan uw maag, of een deel daarvan, door de opening de borstkas inpuilen. Tot de klachten behoren brandend maagzuur, opboeren, pijn op de borst en oprispingen. Middenrifbreuken komen veel voor, met name bij mensen boven de vijftig jaar. De meeste gevallen zijn niet ernstig en geven geen klachten. De breuk zelf doet geen pijn, maar eten en maagzuur kunnen in uw slokdarm omhoog komen, waardoor u last kunt krijgen van brandend maagzuur, maagpijn en pijn op de borst. Zwaarlijvigheid verergert de klachten.

Breuken

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij een liesbreuk
U kunt een liesbreuk niet zelf voorkomen of genezen. Als de huisarts heeft vastgesteld dat het om een liesbreuk gaat en u hebt er geen last van, hoeft u er verder niet veel aan te doen. Het dragen van een korset of breukband kan wat verlichting geven, maar de breuk geneest er niet door.

Bij een middenrifbreuk
Vermageren als u te zwaar bent.
• Volg de aanwijzingen voor brandend maagzuur op.

Wat kan de dokter voor u doen?
Als de breuk pijnlijk is en u er last van hebt, neem dan contact op met uw arts om te bespreken of er een operatie nodig is.

Waarschuwing

U mag de breuk niet kleiner proberen te maken door op de knobbel te drukken, want dan kunt u de bloedtoevoer blokkeren. Een belemmerde bloedtoevoer geeft klachten als misselijkheid, overgeven en hevige pijn. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen de darmen worden afgekneld en in zeldzame gevallen kan er een levensgevaarlijke infectie ontstaan. Ga naar de dokter als u een van deze verschijnselen opmerkt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips