Op vakantie naar het buitenland? Pas op voor voedselinfectie!

Het is weer vakantietijd. Vele Nederlands pakken het vliegtuig of stappen in de auto (al dan niet met caravan) om een zomerse bestemming op te zoeken. Natuurlijk gaat u er vanuit dat u tijdens de vakantie geen last krijgt van fysieke ongemakken. Toch zijn er enkele zaken waar u op moet letten. De kans op het oplopen van een voedselinfectie ligt in het buitenland vaak vele malen hoger dan in eigen land. Lees snel verder!

 

Verschillende infecties

Allereerst is het belangrijk om te weten dat ‘voedselinfectie’ geen ziekte op zich is. Er zijn namelijk verschillende infecties die kunnen worden opgelopen door het eten van besmet voedsel of drinken. De volgende infectieziekten liggen op vakantie op de loer:

  • Campylobacter kan worden opgelopen door het eten van rauwe kip. Wees hiermee dus zeer voorzichtig en ben ervan verzekerd dat kip goed is gebakken!
  • De bacterie Escherichia coli ligt op de loer als gehaktproducten niet goed zijn doorbakken, zoals halfrauwe hamburgers. Rauw rundvlees is een risico, maar rauwe groenten zijn dat ook.
  • Listeria komt voornamelijk voor in (ongepasteuriseerde) kazen, rauwe vis en rauw vlees. Vooral zwangere vrouwen moeten deze producten op vakantie vermijden.
  • Het norovirus zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies in het maagdarmkanaal. Een verminderde hygiëne kan leiden tot besmetting, bijvoorbeeld als de hotelkok zijn handen niet wast na een toiletbezoek.
  • Bij salmonella denken we vaak aan besmetting via (stilstaand) water, maar ook in voedsel kan de bacterie aanwezig zijn. Pas vooral op met dierlijke producten, zoals eieren.

 

Voorkomen van een voedselinfectie

Zowel thuis als op vakantie kan een voedselinfectie lang niet altijd worden voorkomen. Toch zijn er zeker op vakantie wel maatregelen te treffen die de kans op een infectie behoorlijk verminderen. Hieronder volgt een opsomming:

  • Eet geen producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken;
  • Rauwe groenten en fruit moeten goed zijn gewassen met schoon water;
  • Wees voorzichtig met het eten van eieren of producten waarin rauwe eieren zijn verwerkt;
  • Zorg ervoor dat het vlees dat je op vakantie eet, goed is doorbakken.

 

Gevolgen van voedselinfectie

Voedselinfecties kunnen vervelende gevolgen hebben. Meestal leidt het tot buikpijn (buikkramp) en diarree. Ook braken komt regelmatig voor. Deze klachten kunnen zeer snel onstaan, maar ook pas na enkele dagen. De symptomen kunnen erg heftig zijn, maar meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over. Binnen twee dagen tot ruim een week bent u als het goed is weer op de been. Treden er complicaties op, raadpleeg dan een arts. Een antibioticakuur kan noodzakelijk zijn.

In ernstige gevallen kan voedselinfectie leiden tot ernstige complicaties, zoals onder meeer hersenvliesontsteking en acute nierfalen. Heeft u hiervan vermoedens, neem dan geen risico en raadpleeg direct een arts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips