Norovirus
Heeft u al eens gehoord van het norovirus? Waarschijnlijk niet, maar de kans is wel groot dat u hier al eens mee te maken heeft gehad. Jaarlijks raken ongeveer een half miljoen Nederlanders besmet met dit virus, dat in ongeveer de helft van de gevallen buikgriep veroorzaakt. Ongeveer 11% van alle gevallen van buikgriep, wordt veroorzaakt door het norovirus. Er zijn in de medische wereld nog altijd veel vraagtekens over het norovirus, met name over de behandeling ervan. Zo zijn er nog geen geneesmiddelen op de markt. Wat we wel weten, is dat het virus klein en zeer besmettelijk is.
Wat is het norovirus?
Er zijn verschillende norovirussen, ook wel Norwalk virussen genoemd, die behoren tot de grotere groep calicivirussen. Het norovirus is zeer besmettelijk. Voornamelijk via handen verspreidt het virus zich van mens tot mens. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het van belang om regelmatig en goed de handen te wassen.
U heeft niet altijd last van het norovirus. In ongeveer de helft van de gevallen zal een besmetting leiden tot buikklachten, zoals buikgriep. In de andere gevallen merkt u niet dat u het virus onder de leden heeft. Verspreiding is dan echter wel mogelijk. Hoewel het virus dus voor serieuze buikgriep kan zorgen, is het verder in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Verreweg de meeste mensen zijn na enkele dagen weer op de been. Alleen kwetsbare groepen, zoals ouderen en baby’s, lopen meer gevaar.
Door besmetting met het norovirus kunt u last krijgen van diarree en braken – de bekende symptomen van buikgriep. De diarree en het braaksel bevatten ook de besmettelijke deeltjes. Goed handen wassen is dus zoals gezegd essentieel om verspreiding van het virus te voorkomen.
Relatie met voedsel
Het norovirus onderhoudt een relatie met voedsel. Zo kan het virus een voedselinfectie veroorzaken. Ook komt het virus voor in rauwe schaal- en schelpdieren en in verschillende soorten rauwe groenten fruit. Deze producten zijn dan besmet geraakt door het contact met water waarin het norovirus zich heeft gevestigd. Het is dan ook belangrijk om deze producten altijd goed te verhitten (minimaal 70°C) of wassen, voordat u deze consumeert.
Onderzoek
In november 2014 hebben onderzoekers een flinke stap gezet in het onderzoek naar bestrijding van het norovirus. Voor het eerst is het gelukt om het virus te kweken in een laboratorium. Dit vergemakkelijkt het doen van vervolgonderzoek. Zo kunnen er medicijnen worden getest in een gecontroleerde omgeving.
Tot op heden is er geen medicijn op de markt tegen het norovirus. Door de recente ontwikkelingen, komt het moment dat er een medicijn of vaccin gevonden wordt, echter wel steeds dichterbij.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.