Salmonella

Salmonella is een bacterie. De bacterie is vernoemd naar de bacterioloog D.E. Salmon. Hij zocht bij de varkenspest naar de veroorzaker van deze infectieziekte en kwam per toeval uit op de salmonellabacterie. Er is overigens niet één salmonellabacterie, de bacterie komt voor in ongeveer 2.300 varianten. Voorbeelden zijn salmonella thompson, de meest bekende variant, en salmonella thyposa die buiktyfus veroorzaakt.

Een mens kan een salmonellabacterie binnenkrijgen door besmet vlees, vis of eieren te eten. De salmonellabacterie kan ook voorkomen op rauwe groenten en fruit. Vooral gevogelte en varkensvlees kunnen met salmonella besmet zijn. Pluimvee en varkens dragen de bacterie vaak bij zich, in de darmen. De bacterie kan daardoor ook via de ontlasting terechtkomen op gewassen, zoals groenten en fruit.

Salmonella-infectie

Bij een salmonella-infectie krijgt u via voedsel de bacterie in uw darmen. Dit leidt binnen ongeveer 24 tot 48 uur tot ziekteverschijnselen. U kunt last krijgen van buikkrampen, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, overgeven en diarree. De infectie is binnen drie tot zeven dagen uit het lichaam.

Risico’s

Bij een heftige salmonella-infectie kunt u uitdrogen, net zoals bij hevige buikgriep. Dit komt doordat het lichaam veel vocht verliest via de ontlasting, doordat het extra vocht aan de ontlasting voegt om snel de bacterie uit het lijf te krijgen. Vooral kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en zieke mensen kunnen sneller en heviger ziek worden door besmetting met de salmonellabacterie. Zij kunnen dan ook sneller uitdrogingsverschijnselen krijgen bij de salmonella-infectie, omdat deze bij hun heviger is.

Voorkomen

Een salmonella-infectie kunt u voorkomen door vlees goed te verhitten. Hierdoor doodt u de bacterie. Ook salmonella in eieren wordt gedood door de eieren goed te verhitten. Of u eieren kookt of bakt, maakt hierbij niet uit. Als de eieren en de dooier maar voldoende verhit worden. Als u rauwe eieren gebruikt in gerechten, kunt u hierdoor een salmonella-infectie oplopen. Wel is het zo dat slechts één op de honderd eieren de salmonellabacterie bevat.

Groenten en fruit kunt u goed wassen onder stromend water. Hiermee spoelt u eventuele salmonella op de groente of het fruit eraf. Voorkom overigens ook kruisbesmetting en was uw handen na het aanraken van rauw vlees goed met warm water en zeep. Als vlees besmet is met de salmonellabacterie, kan deze namelijk aan uw handen komen en daarna aan keukengerei of andere voorwerpen blijven kleven. Als u deze later aanraakt en bijvoorbeeld een boterham eet of uw vingers aflikt, komt de bacterie in uw mond en wordt u alsnog besmet met salmonella.

 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips