Mijnwormen

Mijnwormen zijn kleine spoelwormen van de enera ancylostoma. Deze zijn ongeveer 1 cm lang en hebben haakachtige tanden. De twee meest voorkomende parasieten die in het menselijk lichaam worden gevonden, zijn anclyostoma duodenale of necator americanus. Mijnwormen komen het meest voor in de tropen en hebben ongeveer 700 miljoen mensen besmet. In gebieden met slechte sanitaire voorzieningen komt de worm het meest voor. De larve van de worm dringt door de huid, meestal via de voeten, en wordt door de bloedsomloop naar de longen vervoert. De wormen gaan door de luchtpijp omhoog (gewoonlijk door ze op te hoesten) naar de keel waar zij worden ingeslikt.

Mijnwormen

De wormen volgroeien in het darmkanaal waar ze zich met hun bek vasthechten aan het slijmvlies en zich voeden met het bloed van de gastheer. Bij een ernstige infestatie van mijnwormen kan er 0,2 liter bloed per dag verloren gaan. De volwassen wormen leggen eieren die met de ontlasting worden uitgescheiden. De eitjes komen vervolgens in de grond uit waar de larve wacht totdat er een gastheer voorbijkomt. Infestatie door mijnwormen wordt gekenmerkt door buikpijn en bloedarmoede. Een infestatie met mijnwormen kan worden vastgesteld door microscopisch onderzoek van de ontlasting en wordt behandeld met wormdrijvende middelen, zoals mebendazole. Met een eiwitrijk dieet en extra ijzer kan de bloedarmoede worden behandeld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips