Pylorusstenose

De ringvormige sluitspier bij de maaguitgang (pylorus) heeft de taak het voedsel zo lang in de maag te houden totdat het voldoende bewerkt is door de spijsverterings enzymen en het maagzuur. Pas daarna opent de pylorus zich en kan de voedselbrei naar de twaalfvingerige darm stromen. Deze natuurlijke vernauwing kan bij bepaalde aan doeningen helemaal dicht zitten. De voedselbrei kan dan niet of nauwelijks passeren. Er is in dat geval sprake van een pylorusstenose (Grieks: stenosis = vernauwing).

Waardoor wordt een pylorusstenose veroorzaakt?

Een pylorusstenose kan worden veroorzaakt door zweren in de maag of in de twaalfvingerige darm. Vaak zijn het zweren van de twaalfvingerige darm die zich in de buurt van de pylorus bevinden. Als gevolg van de ontstekingen zwellen in de buurt gelegen delen van de darm op, waardoor de maaguitgangnauwer kan worden. Als complicatie kan kramp van de sluitspier optreden, waardoor de stenose nog toeneemt. Na genezing van zo’n zweer bestaat de kans dat er littekens achterblijven. Deze littekens kunnen weer een vernauwing van de pylorus tot gevolg hebben. In zeldzame gevallen kan de oorzaak een maagcarcinoom zijn.

Vernauwing van de maaguitgang

Hoe wordt een pylorusstenose behandeld?

Ook wanneer uitsluitend met medicijnen wordt behandeld, is een ziekenhuisopname meestal noodzakelijk. De medicijnen die dan worden voorgeschreven, remmen de zuurvorming van de maag, waardoor de zweer de kans krijgt te genezen.

De kramp van de sluitspier en de zwelling als gevolg van de ontsteking verdwijnen dan na verloop van tijd. De gestuwde maaginhoud en het maagzuur moeten dan worden af gezogen. Na twee of drie dagen probeert men eerst met water of de pylorus al weer doorgankelijk is. Wanneer dat het geval blijkt te zijn, kan de patiënt weer vloeibaar eten tot zich nemen. In ernstige gevallen is een operatie de enige behandelingsmogelijkheid.

Wat kan men er zelf aan doen?

Pogingen een pylorusstenose zelf te behandelen, bijvoorbeeld door het drinken van speciale thee, zijn zinloos.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Maagpijn, vaak gepaard gaande met misselijkheid en braken, is vaak het eerste teken van een zweer van maag of twaalfvingerige darm. In het beginstadium zijn deze zweren doorgaans nog goed te behandelen met medicijnen en andere maatregelen, zoals verandering van het eetpatroon of een psychosomatische behandeling.

Wat doet de dokter?

Patiënten met een pylorusstenose zullen door hun huisarts naar een specialist (internist of chirurg) worden doorverwezen. Een vernauwing van de maaguitgang kan men doorgaans goed onder controle houden, wanneer er althans geen complicaties optreden zoals een algehele verzwakking door een te geringe voedselopname of verlies van veel vocht. De kans op genezing hangt onder andere ook af van de medewerking van de patiënt zelf. Wanneer deze zich goed aan de voorschriften houdt, is de prognose gunstig.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Wat zijn de behandelingsopties voor de specialist bij een pylorusstenose?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips