Chronische obstipatie
Veel mensen geloven dat obstipatie het onvermogen tot een dagelijkse stoelgang inhoudt. In feite is het niet nodig om elke dag ontlasting te hebben. Voor sommige mensen betekent regelmaat drie keer per week; voor anderen dagelijks. Echte obstipatie is het minder dan drie keer per week krijgen van harde ontlasting. Tot de begeleidende verschijnselen kan een hinderlijk vol en opgeblazen gevoel in de buik behoren.
Wat veroorzaakt obstipatie?
Doordat de dikke darm water onttrekt aan de afvalproducten wordt de ontlasting gevormd die in de darm door spiersamentrekkingen (peristaltiek) wordt voortgestuwd. Veranderingen in de snelheid waarmee de afvalproducten door de darm worden vervoerd of in de hoeveelheid water die door de dikke darm wordt geresorbeerd, kunnen de normale stoelgang beïnvloeden.
Als obstipatie plotseling ontstaan is of als uw ontlastingspatroon afwijkt van wat u als normaal beschouwt, moet u de huisarts raadplegen. Hij zal eerst mogelijke oorzaken van obstipatie zoals darmafsluiting en verlaagde schildklierwerking uitsluiten. Verder zal de huisarts aandacht besteden aan de geneesmiddelen die u gebruikt. Sommige medicijnen kunnen obstipatie veroorzaken, onder andere middelen tegen de ziekte van Parkinson, tegen depressie, hoge bloeddruk en sommige hartafwijkingen. De huisarts zal mogelijk onderzoek met de buigzame proctosigmoïdoscoop aanvragen en coloninloopfoto’s laten maken om andere dikke darmaandoeningen uit te sluiten.
Zijn laxeermiddelen de oplossing?
Veel mensen met obstipatie steunen zwaar op laxeermiddelen om hun klacht te verlichten. Het klinkt tegenstrijdig, maar laxeermiddelen kunnen tot obstipatie leiden wanneer ze niet op de juiste wijze worden gebruikt.Laxeermiddelen kunnen ook de darm beschadigen en de mineraalverhouding in het lichaam verstoren.
Als obstipatie een probleem is geworden, probeer dan, in plaats van uw toevlucht te nemen tot een dagelijkse dosis van een laxeermiddel, de volgende regels in acht te nemen.
– Drink elke dag tenminste zes tot acht glazen vocht.
– Verhoog de hoeveelheid vezels in uw voeding door meer fruit en groente te eten.
– Overweeg vezels of zemelen aan uw voeding toe te voegen.
– Voeg aan uw dieet een preparaat toe dat plantaardige psylliumvezels bevat.
– Reserveer een speciale tijd waarop u elke dag probeert ontlasting te krijgen.
– Probeer de ontlasting niet op te houden.
– Neem regelmatig en dagelijks lichaamsbeweging.
– Als de obstipatie voortduurt, kan desnoods af en toe tegen bedtijd wat lactulose worden ingenomen, maar probeer een regelmatig gebruik te vermijden.
– Wanneer de obstipatie niet verbetert, raadpleeg uw huisarts.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.