Skeletstelsel

Uw skelet geeft steun aan uw lichaam en biedt bescherming aan de belangrijkste, tere, inwendige organen. Bij de geboorte heeft een baby ongeveer 350 afzonderlijke beenderen. Tijdens de ontwikkeling vergroeien veel van deze botten. Tegen de tijd dat u volwassen bent heeft u gemiddeld 206 botten.

Uw schedel bestaat in het begin uit 26 afzonderlijke beenderen. Bij een baby zijn deze beenderen verbonden door flexibele, kraakbeenachtige membranen die fontanellen genoemd worden. In de loop der tijd verbenen deze membranen en vormen ze de stugge schedelnaden van de volwassen schedel. De beenderen van de schedel vormen een sterk, beschermend omhulsel dat uw hersenen en andere belangrijke waarnemingsorganen beschermt. Het is verbonden met uw wervelkolom die uit 33 kleine, onregelmatig gevormde botten bestaat die wervels worden genoemd. De wervelkolom is in alle opzichten de ruggegraat van uw lichaam. Het verankert, direct of indirect, alle andere beenderen. Elk bot heeft een bijzondere vorm en afmeting, afhankelijk van de taak die het verricht en de plaats waarop het zich in uw lichaam bevindt. Twaalf paar ribben worden door de ruggegraat op hun plaats gehouden. De kooi van beenderen die door de ribben wordt gevormd beschermt uw belangrijkste organen. Zij zijn sterk en toch flexibel en ze bewegen naar boven en naar buiten wanneer uw longen zich met lucht vullen.

skeletstelsel

Uw arm, en de daarmee verbonden botten, is een van de meest verfijnde staaltjes van bouwkunst die we kennen. De complexe verbindingen van de hand, elleboog en schouder zijn verbazingwekkend, want ze maken een grote verscheidenheid aan bewegingen mogelijk, van grote, zwaaiende bewegingen tot uiterst kleine handelingen. Samen met de 26 botten van de hand is de veelzijdige arm uitstekend geschikt voor de verschillende handelingen en bewegingen die gevraagd worden van de balletdanser, de horlogemaker en de bokser.

Het bekken is de beenachtige constructie onderaan de ruggegraat. Het verbindt uw benen met de rest van het skelet. De botten van uw benen ondersteunen uw lichaam. Zij zijn veel groter en sterker dan de botten van uw armen. Uw dijbeen, of fémur, is het grootste bot in uw lichaam.

Een voet bestaat uit 26 botten. Deze botten zorgen voor een grote mate van flexibiliteit terwijl ze ook de ongelofelijke belastingen die ze te verwerken krijgen kunnen weerstaan. Het is berekend dat een volwassene bij elke stap de onderkant van de voet belast met een druk van 64 kilogram per vierkante centimeter. Als u staat wordt het gewicht gelijkmatig over de voet verdeeld. De helft van het gewicht vloeit af naar de calcaneus, uw hielbeen, terwijl de andere helft wordt geleid naar de voetwortelbeenderen die de voetholte vormen. Uw botten zijn uitstekend berekend op de taak die zij vervullen.

Het skeletstelsel vormt het raamwerk van het menselijk lichaam. Het verschaft het lichaam steun en zorgt voor bescherming van de inwendige organen. Het skelet bestaat uit 206 botten. Maar dit stelsel van botten en beenderen voert niet alleen braaf bewegingen uit. Onze botten zijn actieve, levende weefsels die constant rode bloedlichaampjes aanmaken en mineralen als calcium uitwisselen met het bloed. Botten zijn even bevattelijk voor ziekten als andere lichaamsweefsels, maar de botstructuur kan bij ziekte voor extra complicaties zorgen. Heel vaak gaat het om botbreuken die ontstoken kunnen raken of om osteomyelitis (botabces), osteoporose (botontkalking) en botkanker.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Lecointre Marleen

    Ik heb 5 rugoperaties gehad onderaan mijn rug L4-L5. Ik ben bijna 52 jaar en zit in de menopauze. Wat zijn de gevolgen voor mij in geval dat ik osteoporose krijg.

    1. Beste Marleen,

      Osteoporose zorgt ervoor dat de botten in het hele lichaam broos worden. Als u valt maakt dat de botten de botten kwetsbaarder en eerder kunnen breken dan mensen die dit niet hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Wesley

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips