Eetstoornissen

Een eetstoornis kenmerkt zich door een andere manier van eten en denken over eten. Een eetstoornis is een psychische aandoening, maar kan door verstoord eetgedrag allerlei lichamelijke gevolgen hebben.

Oorzaak

Doordat een eetstoornis een psychische aandoening is, is het niet direct op te merken dat iemand aan een dergelijke stoornis lijdt. Meestal zijn het jonge vrouwen en meisjes die een eetstoornis krijgen. Er kunnen verschillende en meerdere factoren een rol spelen. Eén van de mogelijke factoren is de veranderende hormoonhuishouding tijdens de pubertijd, die veroorzaakt dat vrouwen onzeker worden over hun lichaam.

Vaak is de eetstoornis van lange duur, althans bij minstens twintig procent van de eetstoornispatiënten is dit het geval. Dit komt doordat de stoornis vaak pas laat wordt opgemerkt en behandeld wordt. De stoornis is dan een soort gewoonte geworden en daardoor moeilijk veranderbaar.

Gevolgen

Een eetstoornis doet afbreuk aan het lichaam. Het lichaam krijgt bijvoorbeeld veel slechte voedingsstoffen binnen, zoals suiker en/of vet. Het kan ook dat het lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, doordat een eetstoornispatiënt bijna niets eet. Door de slechte voeding en/of ondervoeding kan het lichaam niet goed functioneren en herstellen. Iemand met een eetstoornis kan hierdoor last krijgen van duizelingen, menstruatieproblemen, een lage lichaamstemperatuur, gebitsproblemen, haaruitval of juist donshaargroei in het gezicht en over de rest van het lichaam. Ook kan er botontkalking ontstaan, kunnen organen schade oplopen en kan een patiënt hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, longklachten, maag- en darmproblemen en pijnlijke gewrichten krijgen.

Mensen met eetstoornissen kunnen ook psychische klachten krijgen, zoals depressieve gevoelens, schaamte- en schuldgevoelens en eenzaamheidsklachten.

Soorten eetstoornissen

Een eetstoornis is een breed begrip. De meest bekende stoornissen zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa. Bij anorexia wil iemand dunner worden. Een patiënt heeft een verkeerd beeld van het eigen lichaam en als het lichaam dunner wordt, is dit eigenlijk nooit dun genoeg. Afvallen geeft een soort kick. Patiënten gaan dwangmatig lijnen. Ze eten weinig en sporten veel. Soms gebruiken patiënten laxeermiddelen.

Bij boulimia krijgt een patiënt eetbuiten. Ze eten veel, vaak veel vet en suikerrijk eten, en voelen zich vervolgens slecht erover. Na een eetbui gaan ze daarom over tot het nemen van laxeermiddelen, braken en/of veel sporten. Een eetstoornis kan ook voorkomen met alleen eetbuiten. Dit wordt ook Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Deze mensen eten veel en vallen niet af. Het gevolg is een ongezond hoog gewicht.

Behandeling

Eetstoornissen hebben psychische oorzaken en worden daarom behandeld met therapie. Soms is het noodzakelijk om een patiënt intern op te nemen, waarbij met therapieën en praatgroepen de foutieve gedachtegang en het zelfbeeld worden aangepakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips